6 av 10 nya elbilar klarar inte säkerhetskraven

Det är viktigt att biltillverkarna prioriterar hög säkerhetsstandard i elbilar, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam. Folksam har stramat åt reglerna för att få bra...

Annons
Annons
6 av 10 nya elbilar klarar inte säkerhetskraven
Det är viktigt att biltillverkarna prioriterar hög säkerhetsstandard i elbilar, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Folksam har stramat åt reglerna för att få bra betyg i årets lista över klimatsmarta och säkra bilar. I år godkänns 49 modeller, jämfört med 62 modeller förra året. En av de största förändringarna är att en godkänd bil ska ha autobroms som standard – inte bara som tillval.

Att köpa en elbil är tyvärr ingen garanti för att biltillverkaren har prioriterat säkerheten högre än annat. Bara fyra av tio nya elbilar som Folksam har granskat klarar försäkringsbolagets säkerhetskrav.

”Det är glädjande att se att allt fler elbilar kommer ut på marknaden. Men tyvärr är det sex av tio som inte uppfyller Folksams säkerhetskrav. Det är inte positivt med tanke på att regeringen förbereder ett bonus/malus-system som ska ge ännu större subventioner för eldrivna bilar från 2018. Det är därför viktigt att biltillverkarna prioriterar högsta säkerhetsstandard i dessa bilar”, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Folksam har tagit fram en lista med bilmodeller som kan drivas med alternativa bränslen, som el, etanol eller gas, och som har autobroms som standard. Där finns fyra elbilar och två gasbilar. Ingen av de andra elbilarna på marknaden har autobroms som standard och fyra av dem kommer inte upp i fem stjärnor i Euro NCAP.

De godkända bilarna

Volkswagen e-Up (el)
Volkswagen e-Golf (el)
Hyundai Ioniq (el)
Skoda Octavia G-Tec (gas)
Tesla Model S (el)
Volvo V60 Bi-Fuel (gas) 


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen