Solcellsväg öppnar i Frankrike – men tekniken möter hård kritik

Solcellsväg öppnar i Frankrike – men tekniken möter hård kritik
Den nya solpanelsvägen invigdes längs en sträcka i Normandie av Frankrikes miljö- och energiminister Ségolène Royal. Foto: Getty Images

Vägar med inbyggda solcellspaneler har fått förbluffande starka reaktioner på nätet. Det finns utförliga Youtubefilmer som avfärdar tekniken som en dyr bluff – men nu är den verklighet, i Tourouvre-au-Perche i Frankrike, skriver The Guardian.

Vägsträckan är en dryg kilometer lång och består av 2.800 kvadratmeter solpaneler. Den invigdes av Frankrikes miljö- och energiminister Ségolène Royal. Hon verkar vara en förespråkare av solvägar – hon vill att 1.000 mil av landets vägar förses med tekniken.

Hela projektet har kostat fem miljoner euro. Tanken är att solcellspanelerna ska testas i två års tid och sedan ska resultatet utvärderas. Strömmen som alstras används bland annat för att driva gatulamporna i byn. Drygt 2.000 bilister om dagen beräknas köra på solcellsvägen.

Solpanelerna ska klara även tyngre trafik, som bussar och lastbilar.

Teststräckan har kostat fem miljoner euro. Foto: Getty Images

Kritikernas främsta argument är att tekniken är dyr och att pengarna kan användas på bättre sätt. Solpaneler som placeras plant, på en väg, är heller inte lika effektiva som solpaneler som placeras vinklat mot solen. Men tekniken skulle kunna bli billigare om den börjar produceras i större skala, tror företaget bakom tekniken i det här testet.

"Det är utan tvekan ett tekniskt framsteg, men för att utveckla förnybara energikällor finns det andra prioriteringar än prylar där vi är mer säkra på att det är väldigt dyrt än att det faktiskt fungerar", säger Marc Jedliczka på Network for Energetic Transition till Le Monde.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

En bra idé, tycker jag!
Ja
80
77
Nej