GM:s bortglömda elbil EV1 får äntligen rätt – 20 år efter premiären

20 år efter att den sändes verkar det som att General Motors reklamfilm för elbilen EV1 faktiskt ha fått rätt. Filmen från 1996 slutar med att "nu är elbilen här" – och år 2016 kan vi faktiskt hålla med om att det är sant!

Reklamfilmen visar hur eldrivna prylar i ett hus får eget liv och tar sig ut på gatan för att kolla in EV1. Det är kul att se filmen så här i efterhand, särskilt när Chevrolet Bolt är på väg ut på marknaden.

EV1 var ett enormt utvecklingsprojekt inom General Motors som tog fart när utsläppsreglerna blev allt tuffare i Kalifornien. EV1 hade nästan ingen teknik från befintliga modeller, vilket gjorde den extremt dyr. Att utveckla bilen enbart för eldrift redan från början hade dock sina fördelar på samma sätt som för exempelvis BMW i3 idag: bilen behöver inte ta hänsyn till någon förbränningsmotor eller annan teknik för fossilbilar.

EV1 hade först blybatterier och sedan nickelmetallhydridbatterier, och en hel del avancerade lösningar för att hålla vikten nere, bland annat front i aluminium, nyckellös start, bromskraftåtervinning, magnesiumfälgar och punkteringssäkra däck.

EV1 hade dessutom en funktion som många elbilsägare är vana vid idag, nämligen att bilens kupétemperatur kan ställas in i förväg med en timer. Dock inte via en app, eftersom det fortfarande var några år kvar innan den smarta mobilens intåg.

Bilindustrin lyckades lobba för att lätta på reglerna och de stoppades efter tre år. EV1-bilarna leasades ut till kunderna som nu tvingades lämna tillbaka dem. GM valde att skrota de flesta av bilarna för att inte behöva hålla med service och reservdelar. Den scenen – när biljätten krossar elbilarna framför ögonen på de hängivna EV1-entusiasterna – är svår att smälta än idag.

Vissa vägrade lämna tillbaka sina bilar och lovade att sköta service utan hjälp från GM, men de allra flesta bilarna blev alltså skrot.

Nu är det nya tag som gäller och vi får hoppas att nya Chevrolet Bolt inte går samma öde till mötes...

Vi ska också komma ihåg att elbilar knappast var något nytt ens 1996!

EV1-bilar som är på väg att skrotas. Foto: Plug In America/Creative Commons/Flickr

Foto: Plug In America/Creative Commons/Flickr

Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag är övertygad om att elbilarna är här för att stanna den här gången.
Ja
262
26
Nej