Ny rapport: Svenskar köper få elbilar – men förbättringspotentialen är enorm

Ny rapport: Svenskar köper få elbilar – men förbättringspotentialen är enorm
Det rullar fortfarande ut betydligt fler fossilbilar än elbilar från svenska bilhallar. Foto: Bigstockphoto

Elbilarna lever fortfarande en tynande tillvaro i den svenska bilförsäljningen. 0,85 procent av alla nya bilar som såldes 2015 var eldrivna, enligt siffror från Bil Sweden. Snittsiffran för alla länder var 0,3 procent och i Norge ligger den på 17 procent.

Det innebär att Sverige ligger i botten bland de 14 länder som jämförs i en ny rapport från konsultfirman Accenture. Kina och USA ligger betydligt bättre till.

"Vi har en självbild i Sverige om att vi är väldigt miljömedvetna. Men i elbilsförsäljning finns det en skillnad mellan självbilden och verkligheten", säger Daniel Szirányi på Accenture, som varit med och tagit fram rapporten, till Svenska Dagbladet.

När det gäller hur många elbilar som faktiskt säljs ligger alltså Sverige dåligt till. Men potentialen är stor: med större satsningar på laddinfrastruktur och bättre politiskt stöd borde Sverige relativt enkelt kunna få upp andelen sålda elbilar.

Läget är mycket värre i Brasilien, Indien och Ryssland, som alla klassas som "hesitators". Det innebär att elbilsförsäljningen är försvinnande liten och att det inte finns några större förhoppningar om att den ska öka. Bränslepriserna är låga och det laddinfrastrukturen är dåligt utbyggd.

Det finns fortfarande flera svenska städer som har riktigt dålig laddinfrastruktur och även när det gäller mobilitet har det visat sig svårt att få de stora massorna att byta bort bilen. Ett exempel är bildelningstjänsten Car2go som tvingades lägga ned i Stockholm.

Ute i Europa ska flera stora biltillverkare gå ihop för att bygga ett nät av snabbladdare för elbilar, men det är oklart hur många av stationerna som hamnar i Sverige. Det gäller också att det finns rimligt prissatta och konkurrenskraftiga elbilar, men att Sverige inte har högsta prioritet för biltillverkarna bevisas inte minst av att Opel Ampera-e inte dyker upp i svenska bilhallar förrän 2018. Det är långt efter Norge, som blir först ut.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Sverige gör vad som krävs för att öka försäljningen av elbilar.
Ja
28
191
Nej