Biltillverkarna laddar inför CES 2017 – flera nya elbilar och spännande teknik

Bilmässorna är inte vad de en gång var. De stora, internationella bilsalongerna lockar inte biltillverkarna i lika stor utsträckning som förut. Det är dyrt att ställa ut och publiken består till stor del av insatta bilentusiaster – kanske inte alltid rätt målgrupp för bilmärken som vill försöka hitta nya (och yngre) kunder.

Många biltillverkare har gått över till att hålla helt egna event för att lansera nya modeller men även pryl- och teknikmässan CES i Las Vegas är viktig för att visa upp nyheter. Särskilt när det gäller elbilar och självkörande bilar.

Ett av de mest ambitiösa uppstartsföretagen som bygger elbilar är Faraday Future, och målsättningen inför CES är inte det minsta återhållsam. "Vi ska visa upp framtiden", skriver företaget på Twitter. Det ska handla om en "premiumelbil med extrem teknologi och ledande räckvidd".

Men Faraday Future har drabbats av flera chefsavhopp de senaste månaderna och det har kommit flera rapporter om att företaget är i kris. Det återstår att se om det står någon ny Faraday Future-modell på CES, och efter det får vi se om modellen sätts i produktion.

Hyundai har redan visat upp biltrion Ioniq, som består av en hybrid, en laddhybrid och en elbil. Nu kommer modellen också med autonom teknik. Mässbesökarna ska kunna få skjuts i Las Vegas i självkörande Hyundai Ioniq-bilar.

Det är inte bara biltillverkare som dyker upp på CES utan också underleverantörer. Delphi och Mobileye ska testköra ett nytt system för självkörande bilar längs en tio kilometer lång teststräcka i vanlig trafik.

Systemet heter Centralized Sensing Localization and Planning och ska vara klart för serieproduktion 2019. Tanken är att systemet enkelt ska integreras för att biltillverkare som inte vill eller har råd att utveckla egen teknik ska behöva göra allt själva.

Systemet ska veta var bilen är med en felmarginal på tio centimeter även utan gps och det ska kunna upptäcka fotgängare åt alla håll, även bakåt.

Bland underleverantörerna finns också Nvidia som ska också hålla presskonferens men det är oklart exakt vad som ska visas upp. Nvidia utvecklar bland annat teknik för självkörande bilar, som den centrala processorenheten Drive PX2. Den finns exempelvis hos Tesla och Volvo.

Honda har smygvisat en klurig farkost inför CES-mässan men själva fordonet hamnar egentligen lite i skymundan. Istället skryter Honda om ett "mobilt ekosystem" där fordonen ska kunna kommunicera med varandra och artificiell intelligens som ska göra bilen smartare med tiden.

Allt detta har vi hört förut och vi får se om det finns något som gör att Hondas nyheter sticker ut.

Fiat/Chrysler-koncernen har knappast varit snabba ur startblocken när det gäller elbilar eller självkörande teknik. Det beror främst på koncernchefen Sergio Marchionne som inte varit någon förespråkare för elbilar. Fiat lanserade eldrivna 500e i ett fåtal stater i USA, men den finns bara för att Fiat/Chrysler ska klara utsläppsmålen i staterna och koncernen går back på varje sålt exemplar.

Nu kommer uppgifter om att Chrysler ska visa upp en helt eldriven version av familebussen Pacifica på CES-mässan. Den finns redan som laddhybrid. Familjebussarna har tappat i popularitet till suvar, men kanske kan eldriften öka på populariteten igen?

FCA ska också presentera en ny generation av infotainmentsystemet Uconnect som sitter i koncernens bilar. Den nya versionen baseras i grund och botten på Android 7.0 Nougat men behåller användargränssnittet från det nuvarande Uconnect-systemet.

Det här är en mycket större nyhet än vad många tror: biltillverkarna har hittills varit kritiska att bjuda in teknikjättar som Google i nya bilar, inte minst på grund av osäkerhet kring datasäkerheten. När Google tar över de mest grundläggande funktionerna i systemet kan biltillverkarna istället fokusera på annat, som de gör bättre.

Det nya systemet som baseras på Android innebär att det kan dyka upp appar för exempelvis Google Maps och Spotify.

BMW har redan lanserat "geststyrning" i flera modeller, vilket innebär att föraren kan vifta i luften för att exempelvis höja volymen. Nu bygger BMW på den tekniken för att fler funktioner ska kunna skötas utan någon fysisk kontakt.

BMW HoloActiv Touch är en blandning mellan head up-display och pekskärm. Det mest intressanta är att föraren ska få fysisk feedback när en funktion har aktiverats, men exakt hur det ska gå till när föraren inte ska ha fysisk kontakt med någon skärm är oklart.

Vi får se om systemet är ett sätt att få uppmärksamhet eller om det faktiskt gör körningen säkrare.

Ford presenterar en ny generation självkörande bilar i form av modellen Fusion Hybrid. De nya modellerna får snabbare processorer och bättre sensorer. Ford ska ha en testflotta med 30 självkörande bilar på vägarna.

Continental ska visa upp ansiktsigenkänning som avgör vilken förare som sitter bakom ratten och anpassar bilens inställningar, som stolen, klimatanläggningen, navigationsresmål och favoritradiostationer.

Volkswagens nya, eldrivna konceptbil ska faktiskt inte visas på CES utan på bilmässan i Detroit, som drar igång ungefär samtidigt. Det handlar om en självkörande minibuss med designinspiration från 50-talets Folkabuss.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Mycket bra nyheter här!
Ja
66
15
Nej