Ford ska lansera eldriven suv, F-150 och Mustang med hybriddrift – och ger efter för Trump

Ford ska lansera eldriven suv, F-150 och Mustang med hybriddrift – och ger efter för Trump
Trots att flera konkurrenter har kommit långt i utvecklingen och lanseringen av elbilar med lång räckvidd vill Fordchefen Mark Fields att företaget ska bli ledande inom elbilar.

Ford har en del hybridmodeller men när det gäller helt eldrivna bilar har det varit tunnsått. Nu blir det ändring. Under tisdagkvällen presenterade Ford flera stora bilnyheter.

• Ford ska lansera många nya elektrifierade modeller under de kommande åren och största nyheten är en eldriven suv med räckvidd på 50 mil. Premiär blir 2020 och suven ska säljas även i Europa.

• Ford ska också lansera hybridversioner av storsäljaren F-150 och sportcoupén Mustang. Pickupmarknaden har länge varit konservativ med stora V8-motorer, men senaste generationen Ford F-150 bygger trots allt till större del än tidigare på aluminium vilket sänker vikten. Med hybridversionen hoppas Ford kunna sänka förbrukningen mer och bilen kan dessutom fungera som en mobil generator. Premiär blir 2020.

• Även Ford Mustang har setts som en klassisk V8-bil men den senaste modellen finns med en fyrcylindrig turbomotor. Och snart kommer den alltså med hybriddrift. Premiär 2020.

• För kunder som behöver en skåpbil kommer Ford Transit Custom som laddhybrid. Premiär 2019.

• Ford ska också lansera två polisbilar med hybriddrift och en självkörande modell som är särskilt anpassad för taxibolag.

Ford är en av biltillverkarna bakom det nya snabbladdningsnätverket som blev officiellt i november.

Foto: Getty Images

Ford ger också efter för blivande president Donald Trump genom att skrota planerna på en ny bilfabrik i Mexiko, där Ford hade planerat att investera 14 miljarder kronor. Ford ska istället bygga ut fabriken i Flat Rock, Michigan för att producera elektrifierade och självkörande bilar där – bland annat den nya elsuven.

Det hindrar dock inte Ford från att bygga nästa generation Focus i Mexiko – dock i en befintlig fabrik. Enligt Ford finns det inga möjligheter att bygga kompaktbilar i USA på ett lönsamt sätt.

Trump har varit mycket hård i sin kritik mot Ford och andra företag som lägger ut produktionen utomlands, vilket enligt honom hotar amerikanska jobb. Han har hotat Ford med en 35-procentig straffskatt för bilar som importeras till USA.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

En eldriven suv med 50 mils räckvidd – det låter bra!
Ja
185
20
Nej