Nytt batteri har en stor fördel mot dagens elbilar

Samsung visar upp en ny battericell och en ny ”integrerad batterimodul” som ska sitta i framtidens elbilar. Elbilsbatterier ser inte så roliga ut men hur...

Annons
Annons
Nytt batteri har en stor fördel mot dagens elbilar
Samsung visar upp en ny battericell och en ny ”integrerad batterimodul” som ska sitta i framtidens elbilar.

Elbilsbatterier ser inte så roliga ut men hur bra de presterar är förstås enormt viktigt nu när omställningen till elbilar börjar ta fart. Tesla har precis kört igång Gigafactory, med tillverkning av batterier som bland annat ska användas i Model 3, men alla biltillverkare har inte tillgång till en egen batterifabrik, utan måste förlita sig på underleverantörer.

Samsung är ett av företagen som storsatsar på elbilsbatterier och visar nu upp en ny battericell som ska kunna användas i elbilar. Den viktigaste detaljen är att batteriet ska kunna snabbladdas till 80 procent på 20 minuter, om resten av komponenterna i bilen och laddaren klarar av det, vilket i så fall är snabbare än laddningen i många av dagens elbilar.

Det största problemet är dock att Samsungs elbilsbatteri dröjer. Först 2021 beräknar Samsung att batteritillverkningen kommer igång på bred skala, men i mindre skala kan batterierna börja tillverkas tidigare.

Största problemet: Samsungs batteri dröjer flera år

Teslas nya battericell heter 2170, där siffrorna står för att battericellen mäter 21 gånger 70 millimeter. Samsung använder samma batteristorlek men vill inte avslöja några detaljer kring batterikemin. De nya batterierna ska användas i elbilar från bland andra Lucid och Faraday Future, men fler tillverkare lär tillkomma senare.

För självkörande bilar, som kan åka och ladda själva när det behövs, är snabbladdning extremt viktigt. En minskning av snabbladdningstiden från 30 till 20 minuter skulle öka effektiviteten jämfört med andra elbilar och därmed kan bilen vara i trafik längre.

Volkswagen har planer på att bygga en egen batterifabrik, men Renault/Nissan-koncernen, som var tidigt ute med elbilar, verkar istället luta åt att inte bygga någon egen fabrik.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen