Opel ger svar på tal om konstiga räckviddstexten i Ampera-e och Chevrolet Bolt

Opel ger svar på tal om konstiga räckviddstexten i Ampera-e och Chevrolet Bolt

Chevrolet har börjat sälja elbilen Bolt, men det dröjer till 2018 innan det europeiska syskonet Opel Ampera-e dyker upp i Sverige.

I väntan på premiären var det många som reagerade på en konstig text i den amerikanska manualen till Chevrolet Bolt. Där stor det uttryckligen att bilen kan tappa mellan 10 och 40 procent av sin batterikapacitet under bilens garantiperiod för batteriet. Den är åtta år eller 16.000 mil.

Att bilen i värsta fall skulle tappa hela 40 procent av sin batterikapacitet skulle i högsta grad påverka både räckvidd och andrahandsvärde. Att batteriet tappar en viss kapacitet över tid är inget ovanligt men 40 procent är mycket mer än den batteridegradering som andra elbilsägare rapporterat om.

Nu berättar Opel för tyska auto motor und sport om varför den kluriga formuleringen står med i användarhandboken. Det verkar vara rädsla för rättsprocesser som får GM att överdriva texten i manualen.

"Vår upplevelse med de fler än 100.000 Volt- och Ampera-laddhybriderna som rullar på vägarna idag är att batterierna är stabila när det gäller räckvidd och kapacitet, bortsett från mindre avvikelser, över bilens livslängd", lyder Opels tyska uttalande till tidningen.

Texten i manualen verkar alltså inte stå där av tekniska skäl utan för att klara de amerikanska reglerna om produktansvar.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag litar på att batterierna i nya elbilar kommer ha rimlig kapacitet kvar när garantin går ut.
Ja
48
14
Nej