Öppnar för dieselförbud även i Stockholm

Daniel Helldén (MP) är trafikborgarråd i Stockholm. Foto: Anders J Larsson Oslo införde ett tillfälligt förbud mot dieselbilar tidigare i veckan. Bilister som tog sin dieselbil...

Annons
Annons
Öppnar för dieselförbud även i Stockholm
Daniel Helldén (MP) är trafikborgarråd i Stockholm. Foto: Anders J Larsson

Oslo införde ett tillfälligt förbud mot dieselbilar tidigare i veckan. Bilister som tog sin dieselbil in till de centrala delarna av staden fick böta 1.500 norska kronor. Anledningen är höga halter av luftföroreningar i form av kväveoxider.

Rent geografiskt ligger Oslo nedsänkt vid havet, som i en bytta, och då gör vädret att det ibland är svårt att vädra bort luftföroreningar.

Redan igår sa Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) att han vill undersöka om Stockholm kan införa ett liknande förbud mot dieselbilar för att sänka utsläppen. Enligt honom har Stockholm inte alls samma problem som Oslo, eftersom föroreningarna vädras bort på ett annat sätt, men utsläppshalterna på vissa gator överskrids med jämna mellanrum.

Det handlar i slutänden om stockholmarnas hälsa, enligt Daniel Helldén, eftersom utsläppen av kväveoxider är hälsofarliga, framför allt för astmatiker, barn och äldre.

Stockholm har än så länge ingen möjlighet att göra som Oslo och förbjuda just dieselbilar, men det finns ett förslag om nya miljözoner i Stockholm där enbart elbilar skulle kunna bli tillåtna.

”Vi har tack och lov inte de enorma problem som Oslo har med luften. Det beror på att topografin ser annorlunda ut. Här i Stockholm vädras utsläppen från bilarna lättare ut. Men vi har problem vid våra innerstadsgator – som till exempel Hornsgatan. Där är det oroväckande höga värden”, säger Daniel Helldén till Stockholm Direkt.

Miljözonerna skulle främst gälla i vissa delar av innerstaden.

”Miljömålsberedningen har förslag på ändringar i miljözonsreglerna som skulle öppna för detta. Kommer de till stånd är detta en väg som jag vill gå”, har Daniel Helldén tidigare sagt till Recharge.

Daniel Helldén har tidigare sagt att bilköpare som bor i Stockholmsområdet bör välja en elbil eller laddhybrid – inte en dieselbil.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen