Teslas jätteinvestering: Mer än bara batterier ska byggas i Gigafactory

Tesla har invigt batterifabriken Gigafactory i Nevada och batteritillverkningen av de nyutvecklade battericellerna har körts igång, men inte på full fart än. Fabriken beräknas vara helt färdigbyggd...

Annons
Annons

Tesla har invigt batterifabriken Gigafactory i Nevada och batteritillverkningen av de nyutvecklade battericellerna har körts igång, men inte på full fart än. Fabriken beräknas vara helt färdigbyggd om tre år.

Gigafactory ska inte bara användas för att bygga batteripaket utan också för att bygga en del andra komponenter till Tesla Model 3, bland annat elmotorn, skriver Reno Gazette-Journal. Det här beslutet innebär en investering på tre miljarder kronor och att ytterligare 500 personer ska anställas.

Idag jobbar drygt 1.000 personer i Gigafactory, plus 2.000 byggarbetare. Tesla ska också bygga en Gigafactory i Europa och flera länder slåss med varandra för att få ta del av kontraktet med Tesla.

Teslas mål med Gigafactory är att sänka batteripriserna och därmed priserna för elbilar. Men alla biltillverkare håller inte med om att en egen batterifabrik är bästa vägen att gå. Renault/Nissan-koncernen, som var tidigt ute med elbilar, tycker att egna batterifabriker är slöseri med pengar och överlåter hellre batteritillverkningen åt underleverantörer.

För några år sedan kom rapporter om att underleverantören LG Chem kunde bygga batterier till Nissans elbilar billigare än Nissan.

”Många batteritillverkare har dykt upp på marknaden och det är inga små företag. Det är riktiga kraftpaket med mycket teknologi, redo att investera. Enligt oss är det inte lika viktigt att bygga egna batterier som det var 2008”, har koncernchefen Carlos Ghosn sagt.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen