Mercedes G-wagen på gång med eldrift – Arnold Schwarzenegger är testpilot

Mercedes G-wagen på gång med eldrift – Arnold Schwarzenegger är testpilot

Kreisel är företaget som kan ge Volkswagen e-Golf fördubblad räckvidd tack vare ett nytt batteripaket. Nu kommer nästa nyhet från det österrikiska företaget: en eldriven version av en av bilvärldens absoluta klassiker.

Mercedes Geländewagen lanserades på 1970-talet och har behållit sin boxiga exteriördesign, men den har uppdaterats flera gånger genom åren med lyxigare interiördetaljer. Den är knappast första bilen du tänker på när du hör ordet "elbil", men kanske blir det ändring på det nu?

Kreisel har tillsammans med Arnold Schwarzenegger visat upp en eldriven version av dieseldrivna Mercedes G 350 d med ett batteripaket på 80 kWh och en räckvidd på 30 mil. Bilen kan snabbladdas till 80 procent på 25 minuter.

Eftersom G-wagen knappast är optimerad för eldrift från början tvingades ingenjörerna dela upp batteripaketet i flera delar – under motorhuven, under kupén och i bakpartiet där dieseltanken annars skulle ha funnits.

Effekten ligger på 360 kW (490 hästkrafter) och accelerationen till 100 km/h går snabbare än för dieselmodellen: 5,6 sekunder. Tomvikten ligger på 2,6 ton.

G-wagen är Schwarzeneggers favorit alla kategorier och han ska nu testa den eldrivna versionen hemma i Los Angeles. Kreisel hoppas att det blir företagets inträdesbiljett till den amerikanska marknaden.

Foto: Kreisel Electric/Martin Pröll


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skulle gärna provköra en eldriven G-wagen.
Ja
215
12
Nej