Elon Musk träffade Trump – och det finns en sak de faktiskt har gemensamt

Donald Trumps första arbetsvecka som USA:s president är igång, och han börjar med att träffa amerikanska företagsledare för att försöka övertyga dem om att inte...

Annons
Annons

Donald Trumps första arbetsvecka som USA:s president är igång, och han börjar med att träffa amerikanska företagsledare för att försöka övertyga dem om att inte lägga ut tillverkningen utomlands.

Teslachefen Elon Musk är en av deltagarna i gruppen som kallas Strategic and Policy Forum. Han har träffat Trump flera gånger under överlämningen från Barack Obama. Målet med diskussionsforumet är att ta fram underlag för framtidens politik, förbättra affärsklimatet och göra det attraktivare att skapa nya jobb i USA.

Hotar med straffskatt – lockar med ”snabbfil” för företag som satsar i USA

Trump har upprepade gånger hotat företag som Ford och Toyota med straffskatt på produkter som byggs utomlands och sedan importeras till USA. Å andra sidan säger han att företag som vill bygga fabriker i USA kommer möta litet motstånd och få olika ansökningar godkända snabbt. Trump vill kapa 75 procent av regelverket för att skynda på omställningen och kraftigt sänka skatterna för amerikanska företag, från 35 procent till 20, eller kanske till och med 15 procent.

Före valet kallades Elon Musk kallades för en ”skam för nationen” i en propagandakampanj som en Trumpvänlig organisation låg bakom, och det är ingen hemlighet att Donald Trump har helt andra åsikter om klimatfrågan än Elon Musk. Men båda två har fokus på att skapa jobb i USA så det är inte omöjligt att de kan komma överens i vissa frågor.

Kan komma överens i vissa frågor

Tesla har nyss kört igång Gigafactory i Nevada, som främst ska tillverka batterier, men som också ska bygga vissa komponenter som elmotorer, med nyanställningar som följd. Mer än fyra av fem Teslaanställda jobbar i USA och Elon Musk har sagt att han gärna vill expandera den inhemska tillverkningen. Det avslöjade han redan när han presenterade sig i Trumps nya samarbetsgrupp.

”Vi bygger världens största fabrik här och skapar amerikanska jobb.”

”Den blivande presidenten har ett starkt fokus på tillverkning i USA och det har vi också. Vi bygger världens största fabrik här och skapar amerikanska jobb”, sa Elon Musk vid ett Gigafactory-event tidigare i januari, enligt Electrek.

Att Trump redan första arbetsdagen som president samlar företagscheferna för en diskussion visar hur viktig han tycker frågan är. Trump har redan tagit åt sig äran för flera av biltillverkarnas beslut att lägga tillverkning i USA.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen