Laddplats för dig som bor i lägenhet – nu börjar det äntligen hända grejer

Att bo i lägenhet och äga en elbil har varit ungefär som att spela rysk roulett: hur smidigt det är beror helt på föreningens inställning....

Annons
Annons

Att bo i lägenhet och äga en elbil har varit ungefär som att spela rysk roulett: hur smidigt det är beror helt på föreningens inställning. Vissa är progressiva, andra vill inte alls lägga pengar på att installera laddstolpar. Här finns en guide för elbilsladdning i lägenhetshus.

Nu börjar det faktiskt gå framåt, åtminstone hos en del av Sveriges bostadsrättsföreningar och hyresvärdar. Anledningen är en ny satsning på informationsträffar som anordnas av Stockholms stad tillsammans med 26 andra kommuner.

Kampanjen heter Fixa laddplats och ska göra det lättare för föreningen eller värden att modernisera garage och utomhusparkeringar, något som många idag upplever som krångligt att sätta sig in i. Att ladda elbilen hemma tycker många bilägare är en förutsättning för att över huvud taget fundera på att byta till en elbil och smidigast blir då att ladda på parkeringsplatsen nattetid.

Stockholmshem är en av hyresvärdarna som erbjuder möjlighet att ladda en elbil. Det kostar 625 kronor extra, förutom avgiften för parkeringsplatsen, oavsett hur mycket ström som förbrukas. Bindningstiden är ett år. Stockholmshem installerar enfasuttag med 16 A.

När det gäller bostadsrättsföreningar var BRF Haga i Solna tidigt ute med laddstolpar, där en parkeringsplats för elbilar kostar 150 kronor mer än en vanlig garageplats.

Du som gärna vill att föreningen installerar laddplats hittar en hel del ”ammunition” på sajten, bland annat mallar och guider för hur föreningen kan få halva installtionskostnaden betald genom initiativet Klimatklivet. Resten av kostnaden kan tas ut i form av högre parkeringsavgift.

Laddplatser för elbilar blir alltmer eftertraktat och det innebär dessutom att priserna för lägenheter med elbilsförberedda garage eller parkeringsplatser kan gå upp.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen