Tyska ministern har retat upp alla med sitt nya bilval

Bilvalet är inte helt okontroversiellt för tyska ministrar, som förväntas köra tyska bilar. Angela Merkel ses ofta i mörkfärgade limousiner från Audi eller Mercedes. Med...

Annons
Annons

Bilvalet är inte helt okontroversiellt för tyska ministrar, som förväntas köra tyska bilar. Angela Merkel ses ofta i mörkfärgade limousiner från Audi eller Mercedes. Med tanke på hur viktig bilindustrin är för den tyska ekonomin är det inte så konstigt att standardvalet anses vara en tysktillverkad bil.

Men det verkar inte Johannes Remmel, miljöminister i Nordrhein-Westfalen, hålla med om. Han tog nyligen leverans av en Tesla Model S 90D – och det är något som väckt starka reaktioner.

Tyska ministern har retat upp alla med sitt nya bilval
Johannes Remmel är miljöminister i Nordrhein-Westfalen. Foto: Ullstein Bild/Getty Images

Anledningen till att han valt en Tesla är att ingen av de tyska biltillverkarna kan erbjuda en elbil med tillräckligt lång räckvidd. Förutom att Model S inte är en tysk bil var den dyr – priset för det här exemplaret låg på en miljon kronor – och det har väckt minst lika starka reaktioner.

Tesla har stött på en del motstånd i Tyskland. Det finns gott om laddstationer i Tyskland, men kunderna har varit svåra att övertyga. Förra året såldes nästan dubbelt så många BMW i3 som Tesla Model S i Tyskland (2.863 respektive 1.474 exemplar), enligt siffror från KBA. Som jämförelse såldes 6.812 exemplar av Mercedes S-klass.

Den tyska miljöbilspremien på 4.000 euro som nyss infördes betalas inte ut för bilar som kostar mer än 60.000 euro. Det innebar att Teslaköparna inte fick någon miljöbilsrabatt. Teslas svar var att lägga viss standardutrustning som tillval och istället sänka priset för instegsversionen till under 60.000 euro.

Både Audi, BMW, Mercedes och Porsche utvecklar nya elbilar med längre räckvidd så förmodligen får Johannes Remmel mer att välja på nästa gång han ska köpa bil.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen