Oslo tar nya tag för en bilfri stad – förbjuder gatuparkering i centrum

Oslo tar nya tag för en bilfri stad – förbjuder gatuparkering i centrum
Foto: Eugene Sergeev/Bigstockphoto

Oslo ska ha världens största bilfria stadskärna och första steget mot det blir att helt förbjuda all gatuparkering för bilar med start den 1 juni, skriver Aftenposten. Parkeringshus och garage kommer fungera som förut, men gatorna innanför det som kallas Ring 1 ska vara parkeringsfria.

Ring 1 är den innersta av Oslos tre ringvägar och området som blir gatuparkeringsfritt är inte stort, men det är ändå en tydlig signal på att reglerna kan komma att skärpas ännu mer framöver.

Planen är att Oslo om två år ska ha världens största bilfria centrum. Alla som bor i området ska få köra in – förutsatt att de parkerar i garage. Alla andra får köra runt. Hemtjänst, polis, varutransporter, kollektivtrafik och hantverkare är exempel på bilar som kommer få köra i centrum även i fortsättningen.

Totalt ska 700 parkeringsplatser längs gatorna tas bort och ersättas med grönområden, bänkar, lekparker och uteserveringar.

Foto: vladacanon/Bigstockphoto

Inte heller elbilar får parkera på gatorna, vilket har väckt starka reaktioner. Många av de 60 parkeringsplatser för elbilar som finns i området är relativt nya och har kostat mycket pengar.

"Det har investerats miljoner på laddstolpar för elbilar. När elbilarna också ska bort från centrum kommer det vara bortkastade pengar", säger Eirik Lae Solberg, gruppledare för Høyre, till Aftenposten.

Men laddstolparna som byggts kommer istället användas för hantverkare eller andra som har tillstånd att köra i zonen, eller flyttas till andra städer, enligt Lan Marie Nguyen Berg i Oslos kommunfullmäktige.

Från början var tanken att större delar av centrala Oslo skulle bli helt bilfria 2019, men de östligaste delarna av staden har tagits bort ur planen som kallas "Bilfritt stadsliv", skriver NRK.

Tidigare i januari valde Oslo att tillfälligt förbjuda dieselbilar för att förbättra luftkvaliteten, med undantag för utryckningsfordon och lastbilar som uppfyllar Euro 6-utsläppskraven. Oslo har länge haft problem med dålig luft, ett problem som förvärras av de höga kväveoxidhalterna, där dieselbilar bär en stor del av ansvaret. Staden är omgiven av berg och utsläppen hamnar därför i en "bytta" som gör att utsläppen ibland lägger sig som ett lock över staden.

Så ska Oslo bli (nästan) bilfritt

2017: Gatuparkering i centrum tas bort, parkeringshus och garage är fortfarande öppna, restriktioner för genomfart med bil i zonen (under hösten).

2018: Utvärdering av första fasen, gator görs om till gågator.

2019: Utvärdering av andra fasen, ombyggnation av gator, eventuellt förbud mot privatbilar i inre zonen.

Källa: NRK

Jag tycker det är rimligt att ha en bilfri zon mitt i staden.
Ja
131
135
Nej