Tjernobyl kan få solcellspark för nio miljarder

Tjernobyl kan få solcellspark för nio miljarder
Foto: Bigstockphoto

Det är över 30 år sedan den fjärde reaktorn på kärnkraftverket Tjernobyl i nuvarande Ukraina exploderade, och historiens värsta kärnkraftolycka var ett faktum. Nu ska området producera el igen – men inte med hjälp av kärnkraft.

Tjernobyl kan få enorma solcellspaneler som ska generera mellan en och två gigawatt energi, främst till hushåll i Ukraina. Bakom planen står internationella investerare med tyska och kinesiska tillverkare av solcellsprodukter. Totalt är investeringen värd nio miljarder kronor,

Än så länge är det inte klart hur personalen som ska montera anläggningen ska skyddas mot radioaktivitet i området som fortfarande är extremt kontaminerat.

"Marken är billig och med rikligt med solljus ger det en stabil grund för det här projektet", säger Ukrainas miljöminister Ostap Semerak. Han hoppas också kunna återanvända de nuvarande systemen som finns kvar för att skicka ut elektriciteten till hushållen.

Sovjetunionen försökte länge dölja konsekvenserna av olyckan och det var inte förrän förhöjda mätvärden observerades i andra länder, bland annat Sverige, som olyckan blev känd. I november 2016 sattes den nya sakrofagen på plats för att hålla radioaktiviteten inne i 100 år.Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här låter som en bra idé!
Ja
18
0
Nej