Volkswagens modellnamn hintar om ny teknik

I korthet • Volkswagen har varumärkesskyddat flera namn som skulle kunna hamna på framtida bilmodeller. Men det är inte säkert – ibland söker företag varumärkesskydd...

Annons
Annons
I korthet

• Volkswagen har varumärkesskyddat flera namn som skulle kunna hamna på framtida bilmodeller. Men det är inte säkert – ibland söker företag varumärkesskydd för ett namn utan att det hamnar på någon bilmodell.

• De mest intressanta namnen som Volkswagen varumärkesskyddat är Allsider, e-Transporter, Duomotion och Twinmotion.

Volkswagen är en av få biltillverkare som inte har gått över till att bara använda bokstavs- och sifferkombinationer i modellnamnen. Medan andra biltillverkare döper sina modeller till V90, A6 och i3 har Volkswagen använt lite mer exotiska namn, ibland med inspiration från olika vindar, som Scirocco och Passat.

Modellnamnet är viktigt för nya bilar och ska spegla modellens karaktär. Det är också viktigt för biltillverkarna att skydda varumärkesnamnen och i EU finns det ett smidigt sätt att göra det: genom Euipo, som är EU:s immaterialrättsmyndighet. Här kan företag få exklusiva rättigheter för ett varumärke eller en design inom EU med en ansökan. Besluten som myndigheten tar kan överklagas till tribunalen i EU-domstolen.

Inte säkert att modellerna blir verklighet

Biltillverkarna lämnar in ansökningar om att skydda ett visst namn eller en design. På det sättet går det ibland att avslöja vilka modeller tillverkarna utvecklar just nu. Tidigare i veckan skrev vi om hur Volvo sökt namnskydd för P5, P6, P7, P8, P9 och P10 – namn som skulle kunna hinta om kommande modeller.

Men det behöver inte vara så. Biltillverkarna söker hellre varumärkesskydd för många namn än att ”ta i för lite”. Volvo har exempelvis skyddat både XC10, XC20, XC30, XC40, XC50 och XC80, men det behöver inte alls betyda att Volvo faktiskt ska lansera alla modellerna.

Varumärkesnamn kan också leda till långa konflikter. Alfa Romeo har till exempel varit i tvist med Audi om att få använda namnen Q2 och Q4 och Ford äger namnrättigheterna till Model E, som också Tesla gjort anspråk på.

Volkswagens modellnamn hintar om ny teknik
Det dyker upp allt fler transportbilar med eldrift så det vore inte så konstigt om det också dök upp en eldriven Transporter.

När det gäller Volkswagen finns det flera modellnamn som koncernen sökt varumärkesskydd för. Ett av dem är e-Transporter, som registrerades så sent som den 9 januari. Namnet antyder att Volkswagen kanske är på väg att utveckla en eldriven version av skåpbilen Transporter.

Det låter fullt rimligt: Volkswagen ska lansera en eldriven version av den större Crafter, både Nissan och Renault har eldrivna skåpbilar i programmet och Mercedes har visat upp en liknande modell i form av Vision Van.

Den här typen av fordon är extremt viktiga för att få ned utsläppen, inte minst i storstäderna. Idag är skåpbilar och transportbilar i mycket hög utsträckning dieseldrivna och det påverkar luftkvaliteten. När fler länder dessutom börjar förbjuda dieselbilar sätter det käppar i hjulen för företagare som kör en dieseldriven transportbil.

Vi har tidigare skrivit om DHL:s egenutvecklade transportbil med eldrift, som togs fram just för att de etablerade biltillverkarna inte hade någon modell med eldrift som passade.

Volkswagens modellnamn hintar om ny teknik
Volkswagens kommande elbilar kan driva både på framhjulen, bakhjulen eller på alla fyra hjul. Det är oklart vad namnen Duomotion och Twinmotion är, men det skulle kunna ha med drivsystemet i el- och hybridbilar att göra.

Vid sidan om Volkswagen e-Transporter har Volkswagen registrerat namnen Duomotion och Twinmotion. Vad det handlar om blir rena spekulationer, men med tanke på att Volkswagens fyrhjulsdriftssystem heter 4Motion skulle Duomotion och Twinmotion kunna vara ett system med elassisterad fyrhjulsdrift. I en laddhybrid kan till exempel förbränningsmotorn driva framhjulen och elmotorn bakhjulen.

Volkswagen har också lagt beslag på de här namnen:

Allsider och Allspace – kanske kommande modeller med fokus på stora innerutrymmen, som konceptbilen ID Buzz? Suven Tiguan kom nyligen i sjusistigt utförande med namnet Allspace.

Innovision Cockpit, som skulle kunna vara en vindruta med ”förstärkt verklighet” som exempelvis visar navigationspilar direkt i vägen…

• …och namnen We by Volkswagen, Volkswagen We och Volkswagen WeDrive.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen