Irland vill stoppa alla investeringar i fossila bränslen

Irland vill stoppa alla investeringar i fossila bränslen
Foto: Bigstockphoto

Skattebetalarnas pengar ska aldrig mer investeras i kol, olja eller gas – det är resultatet av ett nytt irländskt beslut, skriver The Independent.

Parlamentet röstade för förslaget med 90 röster mot 53, och det går ut på att pengar ur Irlands strategiska investeringsfond värd 75 miljarder kronor inte längre får användas till investeringar i fossila bränslen. Nu ska förslaget granskas av en finansiell kommitté och om resultatet blir godkänt omvandlas förslaget till lag.

"Den här principen med etisk finansiering är en symbol för de globala företagen att deras fortsatta manipulation av klimatvetenskap, förnekelse att klimatförändringarna existerar och kontroversiella lobbyinsatser mot politiker världen runt inte längre tolereras", säger politikern Thomas Pringle till The Independent.

Han vill inte att fattiga personer i världen ska behöva "bära bördan av klimatförändringarnas krafter medan de upplever svält, massflykt och oroligheter".

Om lagen införs måste investeringsfonden sälja innehavet i den fossila bränsleindustrin under de kommande fem åren.

Med tanke på Irlands storlek lär förändringarna i ett större perspektiv inte bli särskilt stora – åtminstone inte på kort sikt. Men beskedet fungerar ändå som en symbolisk handling och det kan innebära att fler länder följer efter.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

En utmärkt idé!
Ja
33
0
Nej