Ny klimatlag ska kapa utsläppen

Till 2045 ska Sverige minska utsläppen med 85 procent jämfört med 1990 års nivå. Det är huvudpunkten i regeringens nya klimatlag som presenterades under torsdagen....

Annons
Annons

Till 2045 ska Sverige minska utsläppen med 85 procent jämfört med 1990 års nivå. Det är huvudpunkten i regeringens nya klimatlag som presenterades under torsdagen.

Ny klimatlag ska kapa utsläppen
Stefan Löfven (S). Foto: Michael Campanella/Getty Images

”Detta är en reform som förmodligen blir den viktigaste som vår generations politiker kommer genomföra för Sverige. Detta är en reform för våra unga, barn och barnbarn”, sa statsminister Stefan Löfven (S) på pressträffen, skriver TT.

Målet är att klimatlagen ska styra klimatpolitiken och miljömålen oavsett hur framtida regeringar ser ut. Enligt Stefan Löfven ska det ”bringa ordning och reda i klimatpolitiken”. Förslaget har tagits fram av Miljömålsberedningen där alla partier utom Sverigedemokraterna ingår.

Utsläppen av växthusgaser ska minska till noll år 2045. Transportsektorn är en viktig del i klimatlagen och pekas särskilt ut i regeringens pressmeddelande. Koldioxidutsläppen från Sveriges transporter – borträknat inrikesflyg – ska minska med minst 70 procent till 2030 jämfört med 2010 års nivå.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen