Oslos nya plan: 10.000 kronor i bidrag för att köpa elcykel

Foto: Bigstockphoto

Oslo har en ny plan för att få invånarna att låta bilen stå. Oavsett inkomst ska vem som helst kunna köpa en elcykel – därför införs nu ett bidrag på upp till 10.000 kronor, skriver Citylab. Men det blir ingen kontroll på att de nyblivna elcyklisterna faktiskt skär ned på bilkörningen.

Med tanke på hur dyra vissa elcykelmodeller är får spekulanterna räkna med att behöva betala en del pengar själva, men 10.000 kronor är ändå ett ordentligt startbidrag.

För att cykeln ska bli ett rimligt alternativ till andra transportsätt behövs säkra cykelvägar och Norge ska investera nästan nio miljarder kronor i tio så kallade "cykelmotorvägar" med dubbla filer.

Oslo är ganska backigt och vintervädret gör sitt till, så det återstår att se hur många som tar del av erbjudandet.

Oslo har tidigare förbjudit dieselbilar tillfälligt för att komma tillrätta med de stora utsläppen av kväveoxider. Utsläppen lägger sig som en dimma i staden eftersom den är byggd som en "bytta" och utsläppen därmed inte vädras bort.

Centrala Oslo ska på sikt bli helt bilfri och redan i år ska närmare 700 parkeringsplatser i de mest centrala delarna tas bort. Det innebär också att nybyggda laddstolpar för elbilar inte längre får användas av privatbilister.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

En bra idé!
Ja
17
3
Nej