Recharge granskar: Därför kan elbilar vara dyrare att försäkra än fossilbilar

I korthet

• Elbilar är ofta billigare att äga än fossilbilar men försäkringen kan vara dyrare på en elbil eller hybrid.

• Anledningen är att inköpspriset och effekten är högre, och att det finns färre auktoriserade verkstäder som får arbeta med bilarna.

När det gäller att byta till elbil brukar det vara räckvidden som får många bilköpare att tveka. Att ladda bilen istället för att tanka är en omställning och nya vanor upplevs ofta som skrämmande. Trots att en genomsnittlig resa för en svensk bilförare är betydligt kortare än räckvidden för de flesta elbilar är det många som känner sig osäkra kring just räckvidden.

Ekonomin brukar istället vara ett av de starkaste argumenten, som faktiskt fungerar, när det gäller att byta till elbil. Lägre servicekostnad och betydligt billigare "bränsle" är de främsta argumenten, och nu verkar också andrahandsvärdet för en elbil komma ikapp fossilbilens.

Men det finns en punkt där elbilarna faktiskt inte alltid är bättre än motsvarande fossilbil – åtminstone inte i vår granskning: bilförsäkringen.

Stora skillnader – du kan spara tusenlappar

En ny bil behöver halvförsäkring och när vagnskadegarantin går ut brukar de flesta gå upp till en helförsäkring. Vi har granskat försäkringspremien för fyra el- och hybridbilar och jämfört dem med en bensin- eller dieselbil. Hos flera försäkringsbolag är det billigare att försäkra fossilbilen även om skillnaden i vissa fall är liten. När vi räknar ut snittet för de fyra bolagen blir el- eller hybridbilen alltid lite dyrare.

Undantaget är Trygg-Hansa som faktiskt har lägre premie för elbilen eller hybridbilen i samtliga fall.

De höga premierna kan vara den enskilt viktigaste anledningen till att bilköpare undviker elbilar, enligt en undersökning gjord av brittiska Institute of the Motor Industry. Försäkringsbolagen i England kan i vissa fall ha 50 procent högre försäkringspremie för en elbil eller hybrid.

Även med en högre premie kan elbilen bli billigare att äga tack vare lägre bränslekostnad och mindre servicebehov, och miljömässigt finns många fördelar.

När det gäller BMW i3 är premien hos Länsförsäkringar hela 356 kronor dyrare i månaden än Trygg-Hansa – det blir 4.272 kronor om året!

Exempel 1

Bilmodell Bränsle Snittpremie  
Nissan Leaf Acenta El 499 kr Visa alla premier
VW Golf TSI 110 Bensin 465 kr Visa alla premier

Exempel 2

Bilmodell Bränsle Snittpremie  
BMW i3 60 Ah El 706 kr Visa alla premier
BMW 120d Sport Aut Diesel 698 kr Visa alla premier

Exempel 3

Bilmodell Bränsle Snittpremie  
Toyota Prius Active Hybrid 469 kr Visa alla premier
Hyundai Ioniq Hybrid PremiumEco Hybrid 461 kr Visa alla premier
Volvo V60 D3 Business Advanced Dynamic Diesel 455 kr Visa alla premier

Vi har räknat fram månadspremier hos Länsförsäkringar, If, Trygg-Hansa och Folksam med följande kriterier: Halvförsäkring, 28-årig man boende i Stockholm, 1.000–1.500 mils körsträcka per år, inga tilläggsförsäkringar, högsta självrisken, boende i bostadsrätt, parkerar på gatan, bilen används inte i tjänsten.

Tre anledningar till att elbilar är dyrare

Tobias Edlund är presskontakt på If.

Så hur kommer det sig att elbilar kan vara dyrare att försäkra? Vi pratade med Tobias Edlund, presskontakt på försäkringsbolaget If.

"Det stämmer att om man tittar på de bilar du angett ligger premierna högre för el- och hybridbilarna än för de som går på bensin eller diesel", skriver han i ett mejlsvar.

Han listar framför allt tre anledningar till att elbilar och hybrider är dyrare försäkringsmässigt.

• Högre nybilspris – en dyrare bil ger högre premie.

• Högre systemeffekt för hybriderna. En ganska vanlig kombination är diesel- eller bensinmotor på runt 150 hästkrafter plus elmotorn på 50–70 hästkrafter.

• Elbilar och hybrider är också komplexare att reparera samtidigt som färre verkstäder som klarar större reparationer finns att tillgå.

If har ingen "grön rabatt" för exempelvis elbilar för att snabba på omställningen.

"Vi försöker alltid sätta så riskmässigt rätta priser som möjligt, utifrån den statistik som finns. Därför prissätts även elbilarna utifrån deras egen risk", skriver Tobias Edlund.

Läs fler artiklar i serien Recharge granskar.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är rimligt att elbilar är dyrare att försäkra än fossilbilar.
Ja
91
155
Nej