Volvo avslöjar fler detaljer om nya elmodellerna

Volvo ska lansera en helt ny eldriven modell 2019, men det är inte den enda elektrifierade modellen som utvecklas just nu. Volvo siktar på en...

Annons
Annons

Volvo ska lansera en helt ny eldriven modell 2019, men det är inte den enda elektrifierade modellen som utvecklas just nu. Volvo siktar på en miljon elektrifierade bilar på vägarna 2025.

”Vi är fast beslutna om elektrifiering. Det finns ingen väg tillbaka”, sa Mats Andersson, chef för eldrivlinor på Volvo Cars, på en konferens för el- och hybridteknik i San Diego, skriver Green Car Congress.

Där avslöjade Volvo flera viktiga nyheter om de kommande modellerna.

Volvo avslöjar fler detaljer om nya elmodellerna
T8-modellerna får snart sällskap av en billigare laddhybridmodell. Räckvidden på eldrift hamnar på fem mil i EU-körcykeln.

Billigare laddhybrider

De nya 90-modellerna finns i T8 Twin Engine-utförande där en fyrcylindrig bensinmotor får elhjälp. Drivlinan ger totalt 408 hästkrafter och ska motsvara prestandanivån från en sex- eller åttacylindrig motor, men priserna är för höga för att T8-modellerna ska fungera för de flesta tjänstebilister.

Snart kan det bli ändring. Volvo jobbar på framhjulsdrivna laddhybridmodeller med en trecylindrig motor där prestandanivån ska matcha en fyr- eller sexcylindrig motor. Eventuellt kallas den här drivlinan T4 Twin Engine eller T6 Twin Engine.

Den här drivlinan får en sjustegad dubbelkopplingslåda, en elmotor på 55 kW (75 hästkrafter), ett batteripaket på 9,7 kWh med litiumjonbatteriet placerat i kardantunneln och en räckvidd på eldrift på fem mil enligt körcykeln.

Systemet ska lanseras 2018.

Volvo avslöjar fler detaljer om nya elmodellerna
Både SPA- och CMA-plattformarna är förberedda för eldrift, men elbilarna ska byggas på en helt separat plattform.

Lätthybrid med 48-voltssystem

Förutom laddhybriderna utvecklar Volvo ett lätthybridsystem som inte kommer kunna driva bilen på enbart eldrift några längre sträckor, men som ändå ska stötta förbränningsmotorn och sänka förbrukningen.

Lätthybridsystemet ska kunna monteras både på bensin- och dieselmotorer och består av en elmotor på 10 kW (14 hästkrafter) och ett litiumjonbatteri på 0,25 kWh. Senare kan systemet komma i en starkare version med 15 kW (20 hästkrafter).

Lätthybridsystemet kommer 2019.

Volkswagen har liknande planer. I de mindre modellerna blir det inte ekonomiskt att använda dieselmotorer eftersom utsläppsreningen blir för dyr med de hårdare kraven. Då planerar Volkswagen istället att använda lätthybridsystem.

Volvo avslöjar fler detaljer om nya elmodellerna
Volvos nya elbil dyker upp 2019.

Nya detaljer om elbilen

Tvärt emot vad många kanske trodde ska Volvo inte bara använda de nuvarande SPA- eller CMA-plattformarna som grund i den nya elbilen. För att effektivisera och snabba på utvecklingen av fler elbilar jobbar Volvo på en elbilsplattform vid namn MEP (Modular Electrification Platform) som ska användas längre fram.

Den nya arkitekturen får stöd för elmotorer på mellan 100 och 450 kW (136–612 hästkrafter) och för batteripaket på upp till 100 kWh. Det finns också möjlighet till snabbladdning med CCS- eller Chademo-systemen.

Första nya elbilen ska lanseras 2019.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen