BMW utvecklar solid state-batterier till elbilar med bättre räckvidd

BMW utvecklar solid state-batterier till elbilar med bättre räckvidd

BMW kan börja producera så kallade solid state-batterier för elbilar 2026, skriver Autocar. Det skulle i så fall innebära längre räckvidd eftersom kapaciteten ökas med mellan 15 och 20 procent.

Solid state-batterier har högre energitäthet än litiumjonbatterierna som sitter i dagens elbilar. Tekniken innebär att litiumjonbatteriernas flytande elektrolyt byts ut mot fast elektrolyt.

Förutom högre energitäthet blir batterierna lättare, så om elbilens solid state-batteri väger lika mycket som dagens litiumjonbatterier blir räckvidden betydligt längre. Solid state-batterier löper mindre risk att överhettas eller fatta eld.

BMW undersöker alltså solid state-batterier för elbilar nu, men lanseringen lär dröja till 2026. Det är fortfarande oklart hur batterierna fungerar på längre sikt och det måste testas innan de sätts i serieproduktion.

Innan solid state-batterierna blir verklighet ska BMW försöka förbättra effektiviteten i dagens bensin- och dieselmotorer.

"Förbränningsmotorn har en lång väg att gå. Vi kommer förbättra effektiviteten och koppla ihop dem med elbilar i många fall", säger Ian Robertson, försäljnings- och marknadschef på BMW, till Autocar.

Läs om hur elbilsbatterier fungerar i Elbilsskolan.

BMW är ett av företagen som gått med i ett nytt samarbete om vätgas. Målet är att utveckla teknik för nya bränslecellsbilar och totalt investeras 95 miljarder på den här tekniken bland samarbetsföretagen. BMW verkar alltså inte satsa alla kort på batterielbilar utan "sprida riskerna" till vätgastekniken, och samtidigt ha kvar ett ben i förbränningsmotorerna.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Hellre ny batteriteknik än vätgasbilar!
Ja
182
65
Nej