Biltillverkarna skriver nytt lobbybrev – hoppas på slappare utsläppsregler

Biltillverkarna skriver nytt lobbybrev – hoppas på slappare utsläppsregler
Mary Barra på General Motors och Sergio Marchionne på Fiat/Chrysler står bakom ett nytt lobbybrev till Donald Trump, bland flera andra biltillverkare. Foto: Shawn Thew-Pool/Getty Images

Invigningen av Donald Trump som president har ingett nytt hopp hos en del biltillverkare. De hoppas att de allt hårdare utsläppsreglerna för bilar i USA ska stoppas och skriver ett lobbybrev till Trump, enligt Reuters.

Det här är inte första gången biltillverkarna går ihop om att lätta på utsläppsreglerna. I november skrev vi om hur biltillverkare som storsatsar på elbilar samtidigt stod bakom ett lobbybrev till Trump om att inte tillåta utsläppsreglerna att bli ännu hårdare.

Den här gången är det biltillverkare som General Motors, Ford, Fiat/Chrysler, Honda, Toyota, Volkswagen, Nissan och Hyundai som står bakom brevet.

De 18 biltillverkarna vill väcka liv i en översyn av myndigheten EPA:s utsläpps- och förbrukningsregler som enligt biltillverkarna "orättvist" lades ned under Obamas sista dagar som president. Kritikerna hävdar att det här beslutet togs för hastigt precis innan Trump klev in som president.

"Det finns många anledningar att ha kvar reglerna. Det kommer bli en fight"

Obama gjorde en uppgörelse med biltillverkarna om att den genomsnittliga förbrukningssiffran skulle ligga på 4,3 l/100 km 2025. Nu vill biltillverkarna öppna upp en utvärdering av de hårdare reglerna "utan att ha förutfattade meningar om resultatet".

Biltillverkarnas argument är att de låga bränslepriserna har gjort att efterfrågan på elbilar och snåla hybrider är obefintligt.

"Att ignorera kundernas önskemål och marknadens realiteter kommer driva upp kostnaderna för köparna och hota framtida produktionsnivåer", skriver biltillverkarna i brevet.

Men miljögruppen Safe Climate Campaign tänker vidta åtgärder för att lobbyförsöket inte ska bli verklighet.

"Det finns många anledningar att ha kvar reglerna och det kommer bli en fight", säger Dan Becker på miljöorganisationen till Automotive News.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är hoppfull – jag tror Trump kommer ta ansvar för klimatet.
Ja
20
170
Nej