Recharge granskar: Därför har elbilsförsäljningen i Danmark havererat fullständigt

I korthet

• Nya skatteregler i Danmark gör det dyrt att välja en elbil och försäljningen störtdyker.

• Med den här takten skulle elbilsmålet på 400.000 bilar nås först om 300 år.

• Samtidigt slår försäljningen av fossilbilar rekord.

Danmark har tidigare haft fokus på grön energi i form av vindkraft och försäljningen av elbilar tog ordentlig fart för några år sedan. Men nu blåser nya vindar. Under januari togs bara fem (!) elbilar i trafik på danska vägar (och ingen av dem köptes av en privatperson), jämfört med 249 i Sverige och 2.289 i elbilslandet Norge. Oppositionen kräver att något görs omgående.

"Det är en ohållbar situation. Elbilsmarknaden i Danmark har lagts på is och inget händer. Om det var upp till oss skulle vi frysa registreringsskatten på elbilar till 20 procent", säger en talesperson för partiet Radikale till DR Nyheder.

För två år sedan togs ett viktigt beslut om registreringsskatten för danska elbilar. Tidigare behövde köparna av elbilar och hybrider inte betala någon registreringsskatt. Men nu återinförs den i olika nivåer fram till 2020. Vid årsskiftet 2016/2017 ökade den från 20 till 40 procent av registreringsskatten för konventionella bilar. Det innebär alltså att skatten på elbilar höjs istället för att sänkas, som i de flesta andra länder.

"Det är en ohållbar situation. Elbilsmarknaden har lagts på is och inget händer"

"Vi har i princip inga förfrågningar på våra elbilar eller våra GTE-modeller från privata kunder i Danmark", säger Volkswagens danska kommunikationschef Søs Righolt. Foto: Volkswagen

Bilförsäljningen slår rekord – men nästan ingen väljer elbil

Skattemyndigheten förväntade sig att 24.100 elbilar ska säljas fram till 2020, men den utsikten verkar inte bli verklighet ens med de nuvarande skattereglerna – och då ska de alltså stramas åt ytterligare under de kommande åren.

Och tro inte att försäljningen av elbilar och laddhybrider backar för att hela bilmarknaden är på nedgång. Tvärt om: de danska bilregistreringarna ökade 2016 för sjunde året i rad och slog rekord med 223.156 sålda bilar, en ökning på 7,4 procent jämfört med året innan. I januari 2017 registrerades 18 procent fler bilar än i januari 2016. Bara en enda Renault Zoe (och ingen Tesla) har registrerats i januari 2017.

Under hela 2016 såldes 1.369 elbilar vilket är en minskning på över 70 procent från 2015 års siffror på drygt 4.800 elbilar.

Tesla har inte sålt en enda bil i januari

De danska skattereglerna har fått Teslachefen Elon Musk att reagera. Foto: VCG/Getty Images

Försäljningen av elbilar avtog snabbt och nu har den alltså i princip upphört helt. Försäljningen i januari 2017 ligger på en lika låg nivå som 2010. Förutom att Danmark släpar efter grannländerna kan Danmark tvingas exportera den förnybara energin som produceras eftersom det inte finns tillräckligt många elbilar som laddar.

Det här beslutet fick Teslachefen Elon Musk att reagera kraftigt.

"Det är en fråga om vilka signaler regeringen vill skicka: en signal om hållbara transporter eller motsatsen. Det här är ett viktigt vägval. När skattelättnaderna går ut kommer det förstöra potentialen för elbilar", sa han i en intervju med DR Nyheder i oktober 2015.

Trots skattebefrielsen säger Tesla att företaget bidrar till statskassan.

"Tesla i Danmark har i år betalat över 100 miljoner i moms, och vi har investerat cirka 130 miljoner kronor i Danmark totalt. Vi är också den enda bilimportören som vill investera i en offentlig infrastruktur för snabb laddning av elfordon", sa Teslas kommunikationsdirektör i Danmark, Esben Pedersen, till Expressen.

Försäljningen kollapsar

Att elbilarna nu fasas in i samma avgiftssystem som fossilbilar har gjort att elbilsförsäljningen kollapsat helt. Siffrorna för december var de bästa för 2016, men det berodde på att elbilspriserna höjdes ordentligt till 2017.

"Vi är överens om att elbilar ska betala avgifter tids nog. Men enligt oss var det för tidigt att införa de här avgifterna på elbilar nu och det är också det som siffrorna visar. Vi tycker infasningen skulle ha gjorts långsammare och att avgifterna inte skulle öka så snabbt. Försäljningen har stannat av helt", säger Søren Jakobsen på Dansk Elbil Alliance till BT.

Han vill mycket hellre se en elbilspremie på exempelvis 30.000 danska kronor – det skulle gynna mindre elbilar. Men tvärt emot de flesta andra europeiska länder väljer alltså Danmark att inte subventionera lågutsläppsbilar, samtidigt som exempelvis Holland och Norge går mot att förbjuda försäljning av nya fossilbilar 2025.

Tanken med att gradvis minska subventionerna på elbilar var att försäljningen inte skulle upphöra helt – men så har det nästan blivit ändå. Förutom att bilköparna inte längre har några ekonomiska incitament att välja en elbil har de höjda avgifterna för elbilar också en psykologisk effekt – de skickar en signal om att elbilar inte är någon bra idé.

"Vi tror inte det var politikernas avsikt att stänga ned elbilsmarknaden", säger Ann Strøby, kommunikationschef på Nissan i Danmark. Foto: Bigstockphoto

Belastar statskassan – men riskerar utsläppsböter istället

Anledningen till att Danmark återinförde registreringsskatten var att subventionerna annars skulle ha kostat många skattemiljoner. Även i Norge kostar subventionerna pengar men det tas till viss del igen på högre avgifter för smutsiga bilar. Det finns också andra subventioner att ta till som inte belastar statskassan på samma sätt, som gratis parkering.

De höjda avgifterna för elbilarna och laddhybriderna är ett akut problem för Danmarks gröna omställning, enligt Klimarådet. Det är helt nödvändigt att få en miljon nollutsläppsbilar på danska vägar till 2030 – annars klarar inte landet EU:s hårdare utsläppskrav. I augusti 2016 rullade bara 9.000 elbilar i Danmark enligt Nordjyske Stiftstidene.

"Mest restriktiva elbilspolitiken i Europa"

De nya reglerna förbryllar många elbilsentusiaster, bland annat Martin Vingren, som kör en Tesla som taxi.

"I min värld skulle vi ha en lösning där vi använder den vindkraftsel som vi ofta har svårt att göra oss av med, till elbilar och laddhybrider. Det är bra för alla. Jag undrar varför staten inte kan tänka lite utanför boxen", säger han till Morgenavisen Jyllands-Posten.

Laddbolaget Clevers vd Casper Kirketerp-Møller tycker Danmark borde vara ett föregångsland. Foto: Clever

Företaget Clever, som levererar laddstolpar till elbilar, håller med.

"Danmark borde vara ett föregångsland, inte landet med den mest restriktiva elbilspolitiken i Europa", säger företagets vd Casper Kirketerp-Møller till tidningen.

Uteblivet hopp: "Mötet ledde ingenvart"

Elbilsförespråkarna fick upp hoppet om en förändring i början av februari när partierna De Radikale och Socialdemokratiet träffade skatteminister Karsten Lauritzen i partiet Venstre, men det blev helt resultatlöst. Han sa att han inte vill "slå ihjäl elbilsmarknaden" men att det gäller att ha koll på vad subventionerna kostar.

"Mötet ledde tyvärr ingenvart. Ministern hade inget mandat från regeringen. Det är förstås under all kritik för exakt samma sak hände på mötet i december. Jag tycker det är väldigt svårt att förstå vad det är som händer", sa Martin Lindegaard (De Radikale) till Nordjyske Stiftstidene.

Det kommer ta 300 år att nå elbilsmålet i den här takten

Det officiella målet är att Danmark ska ha 400.000 elbilar i trafik om 20 år, men med den här takten skulle det i själva verket ta 300 år. I allra bästa fall kan 2016 års nivåer hålla i sig men när avgifterna höjs skulle även det vara osannolikt.

Volkswagens danska kommunikationschef Søs Righolt kallar reglerna för "oambitiösa".

"Vi har i princip inga förfrågningar på våra elbilar eller våra GTE-modeller från privata kunder i Danmark. Tyvärr", säger hon till Recharge.

Ann Strøby är kommunikationschef på danska Nissan. Foto: Privat

"Under hela förra året sålde vi fem exemplar"

Även hos Nissan är det dystra miner.

"De senaste skattereglerna har gjort att försäljningen av Nissan Leaf i princip har avstannat helt. Under hela 2016 sålde vi fem exemplar till privatkunder och vi har inte sålt någon hittills under 2017", säger Ann Strøby, kommunikationschef på Nissan i Danmark, till Recharge.

Elbilsmarknaden i Danmark har aldrig riktigt kommit igång på allvar och därför är de nya skattereglerna så förödande, anser hon. 2015 sågs en ökning men den har alltså försvunnit. Hon tycker det är viktigt att bilköparna ställer krav på politikerna.

"Men vi tror inte det var politikernas avsikt att stänga ned elbilsmarknaden. De har satt försäljningsmål som inte har uppnåtts. De ville ha en mjuk upptrappning av registreringsavgifterna men det har inte lyckats."

Hon påpekar dock att även om försäljningen av Nissan Leaf har stannat av går det bra för eldrivna skåpbilen e-NV200. Eftersom den räknas som transportbil omfattas inte den av de nya reglerna.

• Gör ni något aktivt för att få politikerna att ändra sig?

"Även om vi är den största tillverkaren av elbilar kan vi inte ensamma påverka politikernas beslut. Vi har ett samarbete med danska elbilsalliansen (DEA) som är en gemensam röst för elbilstillverkare och andra aktörer inom elbilsindustrin."

90D-versionen av Tesla Model S är nästan en halv miljon kronor dyrare i Danmark än Sverige. Foto: Francis Dean/Corbis/Getty Images

Så svindyra är elbilarna och hybriderna

Priserna anges i svenska kronor.

Elbil: Tesla Model S 90D
Pris i Danmark: 1.637.000:–
Pris i Sverige: 1.164.700:–
Skillnad: 472.300:–

Jämförelsebil: BMW 530d xDrive Sedan Automat
Pris i Danmark: 1.030.000:–
Pris i Sverige: 518.000:–

Elbil: Nissan Leaf 30 kWh Visia
Pris i Danmark: 409.000:–
Pris i Sverige: 336.490:–
Skillnad: 72.510:–

Jämförelsebil: Nissan Pulsar DIG-T 115 Visia
Pris i Danmark: 272.000:–
Pris i Sverige: 165.990:–

Laddhybrid: Volkswagen Passat GTE Sportscombi
Pris i Danmark: 685.000:–
Pris i Sverige: 427.900:–
Skillnad: 257.100:–

Jämförelsebil: Volkswagen Passat TDI 190 4Motion DSG Sportscombi
Pris i Danmark: 690.000:–
Pris i Sverige: 336.000:–


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Danmark gör rätt som tar bort subventionerna för elbilar.
Ja
18
110
Nej