Regeringen bekräftar planerna på att locka Tesla till Sverige: "Kommer nog hända mer saker"

Regeringen bekräftar planerna på att locka Tesla till Sverige: "Kommer nog hända mer saker"

Det verkar som att organisationen Business Sweden menar allvar med att försöka övertyga Tesla om att bygga bilar och batterier i Sverige. Uppgifterna som kom tidigare i veckan från Sveriges Radio P4 Väst visade sig stämma: Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister, bekräftar att Business Sweden har kontakt med Tesla.

"Jag vet att man har skickat brev till Tesla och markerat att det finns intresse i Sverige. Det kommer nog att hända mer saker på det här området framöver", säger Mikael Damberg till P4 Väst.

Tesla har stora planer för flera framtida fabriker. Just nu byggs Gigafactory 1 i Nevada, och den ska följas av fler fabriker. Tesla ska etablera sig även i Europa och flera länder tävlar nu med varandra för att locka till sig Elon Musk. En bil- och batterifabrik skulle innebära stora investeringar och många nya jobb. Tanken med att etablera sig i Trollhättan är att utnyttja Saabs gamla fabrik där Nevs håller till idag. Nevs har öppnat för att hyra ut fabriken till andra företag.

"Vi kommer se vad vi kan göra för att dra hit dem till Sverige"

Enligt Mikael Damberg kan regeringen gå in och hjälpa till om det behövs, förutsatt att Tesla går vidare med sina planer.

"Men man ska veta det att Tesla just nu i första hand satsar på den amerikanska marknaden, men i nästa steg tittar man också på Europa. Och då är naturligtvis Sverige ett väldigt intressant land och vi kommer att se vad vi kan göra för att dra hit dem till Sverige", säger han till P4 Väst.

Tesla ska avslöja var de nya jättefabrikerna ska hamna senare i år. Det finns uppgifter om att en av dem hamnar i Europa, en i Asien och en i USA. Gigafactory i Nevada ska vara färdigställd 2020 och då ska uppemot 10.000 anställda jobba i fabriken.

Målet med jättefabrikerna är att sänka batteripriserna och snabba på produktionen av batterier och bilar.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Trollhättan är en "match made in heaven" för Tesla.
Ja
90
29
Nej