Bortglömd film hittad: Shell visste om klimatförändringarna redan 1991 – men gjorde inget

Bortglömd film hittad: Shell visste om klimatförändringarna redan 1991 – men gjorde inget
Foto: Yegor Aleyev/TASS/Getty Images

Redan för 26 år sedan hade Shell koll på hur snabbt klimatet förändrades – men inget gjordes. Istället valde oljekoncernen att fortsätta storsatsa på fossila bränslen.

Varningen om att klimatförändringarna aldrig har gått så här snabbt sedan istidens slut kommer från en film som Shell släppte 1991. Filmen heter "Climate of Concern" och visar hur klimatet förändras och vilka konsekvenser det får.

Filmen beskriver bland annat hur tropiska öar försvinner ned i havet, att folk tvingas fly undan extremvädret och att klimatförändringarna påverkar oss alla.

"Oavsett om hotet av global uppvärmning blir så allvarligt som forskarna förutser – är det för mycket att hoppas på att de kan stimulera en ny era av tekniskt och ekonomiskt samarbete?", frågar sig filmens berättarröst i slutet.

Shells film beskriver också att det finns osäkerhet i modellerna som förutser framtidens klimat. Men alla modeller som togs fram i arbetet med filmen innebar en allvarlig varning som de flesta forskare var eniga om i en rapport till FN redan 1990.

Filmen visades i skolor och på universitet men sedan dess har den fallit i glömska. Den var förbluffande träffsäker, enligt professorn Tom Wigley, som var chef för klimatforskningsenheten på universitetet i East Anglia och hjälpte till att ta fram filmen.

"Det var fantastiskt för 25 år sedan. Otroligt", säger han till The Guardian, och lägger till att filmen förutsåg temperaturen och den förhöjda havsnivån med bra träffsäkerhet jämfört med dagens rapporter.

Redan fem år innan filmen publicerades tog Shell fram en hemligstämplad rapport om de stora klimatförändringarna som sker "snabbt och dramatiskt".

Shell svarar att företaget accepterar att klimatförändringarna existerar och att hela koncernen har en viktig roll i att ge bättre livskvalitet för många människor.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker de stora oljekoncernerna tar ansvar för att lösa klimatproblemen.
Ja
3
52
Nej