Ny batteriteknik beskrivs som ett genombrott – ger betydligt längre räckvidd

Ny batteriteknik beskrivs som ett genombrott – ger betydligt längre räckvidd
Foto: Cockrell School of Engineering

Många verkar vänta på ett nytt "superbatteri" som ska ge betydligt längre räckvidd och snabbare laddtider. Alla är inte övertygade: chefen för underleverantören Continental ser inga större genombrott för elbilsbatterierna före 2024, eller ännu längre fram.

Biltillverkarna och batterileverantörerna har en hel del på gång – bland annat utvecklar BMW nya solid state-batterier och det pratas också om superkondensatorer som kan ladda en elbil med 25 mils räckvidd på några sekunder.

"Vi tror vår upptäckt löser många av problemen i dagens batterier"

En av forskarna som såg till att det moderna litiumjonbatteriet blev populärt, John Goodenough, har nu tagit fram en spännande batterinyhet tillsammans med en forskargrupp i Texas. Det handlar om ett batteri som kan laddas på några minuter, som klarar av fler laddcykler än konventionella batterier, klarar temperaturer på ned till –20 grader och som dessutom har upp till tre gånger högre energitäthet.

Det skulle i så fall innebära ordentligt mycket längre räckvidd, om batteriet hamnar i elbilar. Det nya batteriet är ett solid state-batteri – en teknik som alltså inte är ny. Men här tillverkas elektrolyten av glas och det innebär att anoden kan tillverkas i en alkalimetall. Litiumet kan bytas ut mot natrium, som kan extraheras ur havsvatten och är betydligt mer lättillgängligt än litium, som är koncentrerat till väldigt få platser på jorden.

Batteriet beskrivs som ett "genombrott" men om det går att serietillverka till rimlig kostnad återstår att se.

"Vi tror vår upptäckt löser många av problemen i dagens batterier", säger 94-årige John Goodenough.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror batteritekniken i elbilar kommer ta stora steg under de kommande åren.
Ja
373
30
Nej