Hyundai fortsätter med bränslecellsbilar – här är nya vätgassuven

Hyundai fortsätter med bränslecellsbilar – här är nya vätgassuven

Hyundai har stora planer på åtminstone 14 nya miljöbilar fram till 2020 – och märket vill inte låsa fast sig vid en enda teknologi. Hyundai Ioniq finns till exempel både som hybrid, laddhybrid och elbil, men Hyundai har heller inte glömt bort bränslecellstekniken.

Suven Hyundai ix35 fanns med bränslecellsteknik och snart är det dags för ersättaren. Hyundai visar upp en helt ny vätgasdriven elbil på bilsalongen i Genève, i form av suven FE Fuel Cell Concept, där "FE" står för Future Eco.

Den nya bränslecellssuven kan köras 80 mil på en tank och jämfört med förra generationen är bränslecellstekniken 20 procent lättare och tio procent effektivare.

En kul detalj är att bilen har plats och laddmöjlighet för en eldriven scooter i bakluckan. Det finns också ett portabelt batteri som kan ladda andra prylar.

Designen ska vara anpassad för att sänka luftmotståndet. På insidan finns inte mindre än tre olika skärmar att hålla koll på.

Hyundai väljer förmodligen inte att lansera bränslecellstekniken i en befintlig modell. Att "förvandla" en befintlig modell till vätgasdrift kommer med för många kompromisser. Det ryktas om att Hyundai istället ska sätta en helt egen bränslecellsmodell i produktion 2018 och förmodligen kommer den se ut ungefär som den här konceptbilen.

Hyundai är ett av företagen som gått ihop i något som kallas Hydrogen Council, ett samarbete för att utveckla ny bränslecellsteknik. Totalt ska företagen investera 95 miljarder i tekniken under de kommande åren. 


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag kör hellre en bränslecellsbil än en elbil med batterier.
Ja
98
42
Nej