Volvos nya elbilar: "Kommer en yngre generation som inte behöver lång räckvidd"

Volvos nya elbilar: "Kommer en yngre generation som inte behöver lång räckvidd"

Volvos första nya elbil ska presenteras 2019 och den ska baseras på den nuvarande plattformen SPA, som ligger till grund för S90, V90 och XC90. Volvo har tidigare satsat på laddhybrider och det gäller också för nya XC60 som presenterades på bilsalongen i Genève, men den snabba batteriutvecklingen gör att Volvo nu ska snabba på omställningen till elbilar.

Volvo tänker låta kunderna välja mellan olika batteristorlekar och olika antal motorer för att få tvåhjulsdrift eller fyrhjulsdrift. Det berättar Volvos nya utvecklingschef, Henrik Green, som tar över efter att Peter Mertens gått över till Audi, i en intervju med Dagens Industri.

 

Henrik Green är ny utvecklingschef på Volvo Cars.

"Vi vill ha ett brett utbud av elektrifierade bilar, bland annat med olika kapacitet på batterierna som ger olika räckvidd. Vår bransch och många kunder är så vana vid lång räckvidd, genom stora bränsletankar och snåla dieselmotorer, och vissa kunder kommer att vilja ha det också i framtiden. Men samtidigt kommer det en yngre generation som inte nödvändigtvis behöver lång räckvidd. Jämför med en iPhone. En del vill att batteriet ska räcka i tre dagar, medan andra som föredrar lättare, mindre och billigare batterier nöjer sig med att ladda varje natt", säger han till tidningen.

Räckviddssiffran på 50 mil, som har nämnts för Volvos elbil, är ett enligt Henrik Green ett krav från köparna som är vana vid snåla dieselmotorer och räckviddssiffror på över 100 mil. Men på längre sikt kan räckvidden alltså spela mindre roll.

Volvo har tidigare bekräftat att utvecklingen är igång för att ta fram en flexibel elbilsplattform för att snabba på omställningen. Den får stöd för batteripaket på upp till 100 kWh.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag ser fram emot Volvos elbilar!
Ja
271
46
Nej