Bentley visar eldriven cabriolet: "Ska inte se ut som ett kylskåp på hjul"

Bentley visar eldriven cabriolet: "Ska inte se ut som ett kylskåp på hjul"

Det är väl knappast en bild av den senaste tekniken som ploppar upp i huvudet när Bentley nämns. Märket har ökat sin försäljning enormt mycket de senaste åren, men det är fortfarande stora bensinmotorer som gäller under huven på Bentleymodellerna.

Snart kommer dock något helt nytt i Bentleys modellprogram, om den får grönt ljus för serieproduktion: en eldriven cabriolet.

På bilsalongen i Genève visar Bentley upp en konceptbil med det osmidiga namnet Exp 12 Speed 6e Roadster. Det här är en öppen version av en konceptbil som Bentley redan visat upp, men den här gången har den eldrift, och det är helt nytt för märket.

Tyvärr finns inte så mycket detaljer om drivlinan men det ryktas om en räckvidd på 50 mil och fyrhjulsdrift. Bilen ska ha två elmotorer – en framtill och en baktill, båda monterade mitt emellan hjulparen.

Att åka "taklöst" på eldrift kommer förmodligen ge en helt ny dimension till bilkörningen eftersom eldrivlinan i princip blir ljudlös.

"Även om det här är en elbil var vi tydliga med att den måste representera märkets själ. Vi ville verkligen inte att den skulle se ut som ett kylskåp på hjul. Vårt jobb är att få in fördelarna med eldrift i lyxbilar på ett sätt som våra kunder uppskattar och det är därför Exp 12 fortfarande har en modern tolkning av vår traditionella grill. Intrycket som många har att elbilar inte behöver kall luft är helt fel", säger designchefen Stefan Sielaff till Autocar.

Modellen har än så länge inte fått grönt ljus för serieproduktion men Bentleychefen Wolfgang Dürheimer har sagt att han gärna vill se en ny modell i programmet.

"Jag kan säga att den nya bilen blir yngre och mer spännande än allt annat i vårt program. Den ska locka en helt ny typ av kund", har han sagt till Autocar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Kul att Bentley satsar på eldrift!
Ja
113
6
Nej