Volkswagens utsläppsfusk orsakar åtminstone 1.200 för tidiga dödsfall i Europa

Volkswagens utsläppsfusk orsakar åtminstone 1.200 för tidiga dödsfall i Europa

Det har gått drygt ett och ett halvt år sedan Volkswagens dieselfusk avslöjades. Miljön och människors hälsa har fått ta en stor smäll, visar en ny studie från MIT.

De högre utsläppen från Volkswagens dieselbilar av årsmodell 2008 till 2015 kan orsaka så många som 1.200 för tidiga dödsfall i Europa – och då har studien bara räknat på utsläppen från Volkswagen-, Audi-, Seat- och Skodabilar som sålts i Tyskland. Räknas alla drabbade länder med lär siffran bli betydligt högre.

Även om bilarna alltså sålts i Tyskland påverkar utsläppen personer även i andra länder. Faktum är att 60 procent av de 1.200 för tidiga dödsfallen kommer inträffa i närliggande länder.

"Utsläpp bryr sig inte om politiska gränser – de går bara rakt förbi. En bil i Tyskland kan ha stor påverkan på närliggande länder, särskilt i tätbefolkade områden som Europa", säger Steven Barrett, professor på MIT.

Volkswagens koncernchef Matthias Müller har kört igång en storsatsning på elbilar efter utsläppsskandalen.

Om Volkswagen skulle åtgärda alla bilar, och om mjukvaran faktiskt hindrade motorn från att släppa ut olagligt mycket kväveoxider från och med januari 2018, skulle 40 miljarder kronor kunna sparas in på sjukvård.

En annan studie från MIT som gjordes 2015 visade att de drygt 480.000 bilar som omfattas av dieselfusket i USA kommer orsaka drygt 60 för tidiga dödsfall. Den stora skillnaden mellan USA och Europa har flera förklaringar:

• Det är betydligt fler bilar som omfattas av dieselfusket i Europa än i USA.
• Europa har i genomsnitt tre gånger högre befolkningstäthet än USA.
• Dieselbilar i Tyskland körs i genomsnitt 20 procent längre än en amerikansk bil.
• Förhållanden i atmosfären spelar också roll.

Det finns alltså fler fuskbilar på vägarna och de skapar utsläpp som drabbar fler människor. Personer som dör för tidigt av dieselutsläppen kan förlora så mycket som tio år av sina liv.

För den som hoppades att Volkswagen är den enda biltillverkaren som fuskat med utsläppen och orsakat dödsfall bjuder forskarna inte på några glada nyheter.

"Det verkar orimligt att Volkswagen är det enda företaget som har problem med för höga utsläpp. Vi vet inte om andra biltillverkare har de här 'fuskboxarna', men det finns redan bevis på att många andra bilar i praktiken släpper ut mer än gränsvärdet", säger Steven Barrett.

En av de nya elbilarna som kommer dyka upp är en "modern Folkabuss". Konceptbilen ID Buzz visar hur den kan se ut. En stor del av Volkswagens försäljning utgörs dock fortfarande av dieselbilar.

Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är en bra idé att förbjuda dieselbilar helt framöver.
Ja
99
50
Nej