Solceller ökar snabbare än väntat i Sverige: ”Rent, tyst och hållbart”

Solcellerna ökar snabbt i Sverige. Under de senaste sex månaderna har antalet föranmälningar ökat med hela 108 procent. En av anledningarna kan vara den ekonomiska: det...

Annons
Annons

Solcellerna ökar snabbt i Sverige. Under de senaste sex månaderna har antalet föranmälningar ökat med hela 108 procent.

En av anledningarna kan vara den ekonomiska: det har blivit mer förmånligt att installera solceller i form av ökade subventioner och kravet på att momsdeklarera mindre anläggningar har tagits bort. Dessutom finns en ”grannsmitta”, enligt Eon – om någon annan på gatan installerar solceller hakar andra på.

Den här ökningen är högre än vad Eon räknat med och det är sjätte månaden i rad som antalet föranmälningar ökat. 

”Det är rent. Det är tyst. Det är hållbart. Och jag tror många företag ser det som en fördel att varumärket förknippas med hållbara lösningar”, säger Peter Andersson, som är ansvarig för solcellsanslutningar i Eons elnät, till TT.

Enligt honom börjar solceller bli intressant inte bara ur miljövinkeln utan också ur ett ekonomiskt perspektiv.

”Den typiske investeraren i en solcellsanläggning har hittills varit en privatperson i villa som vill producera sin egen förnybara el. Nu växer intresset bland företag, kommuner, bostadsrättsföreningar och lantbruk”, skriver Eon i ett pressmeddelande.

Förra året blev dessutom det bästa någonsin när det gäller solcellsinstallationer i USA. Kapaciteten ökade med hela 95 procent.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen