Skrotade utsläppsregler kan kosta 800 miljarder dollar och släppa ut sex miljarder ton koldioxid

Skrotade utsläppsregler kan kosta 800 miljarder dollar och släppa ut sex miljarder ton koldioxid

Biltillverkarna har länge försökt få Donald Trump att se över de allt hårdare utsläppsreglerna. Flera gånger har ett antal biltillverkare skrivit brev till USA:s president och hävdat att det inte finns någon efterfrågan på elbilar eller laddhybrider, och att utsläppsreglerna därför kostar för mycket pengar och drabbar amerikanska jobb. Bensinen är billig och efterfrågan på större bilar, som suvar och pickuper, är rekordhög.

Trump har dessutom utsett Scott Pruitt till chef för miljömyndigheten EPA – en myndighet han själv dragit inför rätta flera gånger. Scott Pruitt förnekar att koldioxid orsakar global uppvärmning.

Nu har Trumps administration hintat om att de hårdare utsläppsreglerna för modellåren 2022–2025 kan komma att skrotas. Enligt de nya reglerna skulle den genomsnittliga förbrukningen för biltillverkarnas modeller hamna på under 4,3 l/100 km, men det är alltså ett mål som är orimligt att nå, enligt många biltillverkare.

Billig bensin och populära suvar gör elbilar och laddhybrider ointressanta för bilköparna, enligt tillverkarna

Scott Pruitt är ny chef för miljömyndigheten EPA. Han förnekar att koldioxid orsakar global uppvärmning. Foto: Tom Williams/CQ Roll Call/Getty Images

Men om reglerna skulle skrotas blir det ett hårt slag mot både miljön och ekonomin, visar en studie från Energy Policy Simulator. Med hjälp av en beräkningsmodell som är öppen källkod – och som därmed är tillgänglig för alla som vill se hur den fungerar – kan EPS ta reda på hur energi- och miljöbeslut påverkar ekonomin och klimatet.

Att släppa på utsläppsreglerna skulle enligt den här modellen kosta 800 miljarder dollar och släppa ut sex miljarder ton koldioxid i atmosfären till 2050, skriver Forbes. Nästan hela kostnaden skulle behöva bäras av konsumenterna.

Studien tar också hänsyn till att effektivare bilar som är bättre för miljön på lång sikt kan vara dyrare att köpa.

"Om Trumpadministrationen skulle förlita sig på fakta och sund forskning skulle de komma till samma slutsats som EPA och externa experter gjorde: 2025-standarden är nåbar på ett sätt som kommer spara konsumenterna triljoner dollar i bränslekostnader", säger Margo Oge, som jobbade på EPA mellan 1994 och 2012, till Washington Post.

General Motors är ett av bilföretagen som investerat miljardbelopp i elbilar, med Chevrolet Bolt, men som ändå är med i alliansen som skriver lobbybrev till Trump om att se över utsläppsreglerna.

Biltillverkarna kom överens med president Barack Obama om utsläppskrav för bilar 2009 med målet att se över kraven några år senare. Men strax innan Obama lämnade Vita Huset kom beskedet att kraven inte skulle behöva ses över – de stod fast. Trump överväger nu alltså att skrota dem helt.

Volvo, GM och BMW – som alla storsatsar på elbilar – står bakom lobbybreven till Trump

Om Trump tar beslutet att lätta på reglerna eller skrota dem helt kommer biltillverkarna reagera på olika sätt – vissa kan lägga om sina elbilsplaner medan andra kan lägga ned dem, skriver New York Times.

Det finns också uppgifter om att Trump vill ta bort möjligheten för Kalifornien att sätta egna, och ännu hårdare, utsläppsregler. Los Angeles är ofta drabbat av smutsig luft och högt trafiktryck.

Biltillverkarna som ingår i Alliance of Automobile Manufacturers, som försökt påverka Trump att lätta på utsläppsreglerna, är BMW, Fiat/Chrysler, Ford, General Motors, Jaguar/Land Rover, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Porsche, Toyota, Volkswagen och Volvo.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är bra om biltillverkarna har hårda utsläppsregler att hålla sig till.
Ja
140
36
Nej