Audis elbilsoffensiv: Tre nya modeller på gång

Audi har en elbilsoffensiv på gång, precis som många andra biltillverkare, och nu finns en del nya uppgifter om de kommande modellerna. Audi har bara...

Annons
Annons

Audi har en elbilsoffensiv på gång, precis som många andra biltillverkare, och nu finns en del nya uppgifter om de kommande modellerna. Audi har bara ”doppat tårna” när det gäller elbilar: superbilen R8 fanns med eldrift som ett experiment, men annars har laddhybriderna haft högre prioritet hos Audi.

Helt eldrivna bilar är dock en allt viktigare del i Audis modellstrategi, inte minst eftersom den grundläggande tekniken redan finns eller utvecklas ”i huset” hos Volkswagenkoncernen.

Först ut blir en helt eldriven suv

2020 är året då många biltillverkare ska lansera nya elbilar och så även Audi, som då ska ha tre eldrivna modeller i programmet. Först ut blir en helt eldriven suv som redan har visats upp i konceptform. Den kallades då Audi E-tron Quattro.

”Vi bestämde oss för att göra en suv eftersom folk älskar att sitta i en suv och vi har respekt för den växande trenden i suv-segmenten, även om arkitekturen är lite svårare eftersom du inte har perfekt aerodynamik”, säger Rupert Stadler till Auto Express.

Den nya suven hamnar i ungefär samma storleksklass som Tesla Model X men den blir förmodligen inte sjusitsig utan får istället ett sluttande bakparti för att kännas mer som en coupésuv. Det är heller inte säkert att den ska heta Audi Q6 som det tidigare kom uppgifter om. Audi kan välja att helt enkelt döpa den till E-tron.

Audis elbilsoffensiv: Tre nya modeller på gång

Ny ”elektrifierad” superbil…

Tvärt emot vad många kanske hoppades på väljer Audi inte att fortsätta med en billigare elbil som ska locka många köpare utan med en ny toppmodell. Detta blir en superbil som ska utmana BMW i8, men den får förmodligen ännu mer imponerande prestanda än i8.

Det är inte helt säkert att Audis superbil blir helt eldriven. Det skulle också kunna handla om en prestandahybrid i samma klass som den nya modellen från Mercedes-AMG.

…och först därefter kommer en billigare elbil

Audi har också planer på en mindre elbil i halvkombiformat som blir ungefär lika stor som Audi A3. Det här är ingen högoddsare eftersom Audi har tillgång till Volkswagens nya plattform för elbilar, MEB, som ligger till grund för eldrivna konceptbilen Volkswagen ID.

Audis kommande elbil delar också mycket annan teknik med Volkswagen ID, bland annat eldrivlinan med bakhjulsdrift på 170 hästkrafter. Räckvidden blir mellan 30 och 60 mil beroende på vilken batteristorlek köparen väljer.

Annons
Annons
Rulla till toppen