Tesla Model Y på gång – plus sju andra elsuvar

Kurvan som visar försäljningen av nya suvar pekar spikrakt uppåt så det är ingen tillfällighet att biltillverkarna investerar miljardbelopp i biltypen. Bilköpet är till stor...

Annons
Annons

Kurvan som visar försäljningen av nya suvar pekar spikrakt uppåt så det är ingen tillfällighet att biltillverkarna investerar miljardbelopp i biltypen. Bilköpet är till stor del känslomässigt och då spelar det inte så stor roll att suvarna är tyngre och mindre effektiva än motsvarande ”lågbyggd” bil.

Tesla har redan Model X i programmet men Elon Musk har utlovat ytterligare en suv. Den nya modellen, som blir mindre än Model X, har gått under benämningen ”Model Y” och tanken är att den ska visas upp efter hajpade Model 3.

Tesla har som mål att både Model 3 och Model Y ska bli överkomliga. Några exakta prisuppgifter är inte kända för Model Y men den blir något dyrare än Model 3. När Tesla nu har fullt fokus på Model 3 dröjer premiärvisningen av Model Y förmodligen till 2018, skriver Autocar, med möjlig produktionsstart 2019.

Mycket av tekniken i Model Y kommer hämtas direkt från Model 3 men tanken med en suv, eller crossover, är att designen ska kännas mer uppkäftig. Model Y får Teslas nya hårdvara för Autopilotsystemet med kameror och sensorer.

Tesla Model Y får lite kortare räckvidd än motsvarande Model 3-version eftersom den har högre luftmotstånd och är tyngre. Den större Model X har mellan 85 och 89 procent av räckviddssiffran i Model S enligt NEDC-körcykeln.

Men Tesla kommer inte kunna ha hela det eldrivna suvsegmentet för sig själva. Om Model Y börjar säljas 2019 kommer den utsättas för en del konkurrens från andra biltillverkare som har en hel del spännande nyheter på gång.

Tesla Model Y på gång – plus sju andra elsuvar

Mercedes EQC

Mercedes visade upp ett suvkoncept på Parissalongen i september. Det här blir startskottet för Mercedes stora elbilssatsning och flera andra elbilar ska följa. Koncernchefen Dieter Zetsche har lovat att suven dyker upp på vägarna senast 2019 ”för samma pris som för en rimligt utrustad Mercedes GLC”.

Mercedes EQC klarar mer än 50 mil enligt NEDC-körcykeln men det finns inga uppgifter om hur stort batteripaketet är, förutom att kapaciteten är ”mer än 70 kWh”. Det finns en del smarta hjälpmedel på konceptbilen som eventuellt kan följa med till produktionsversionen, bland annat infällbara dörrhandtag som ska sänka luftmotståndet. Bilen har stöd för trådlös laddning.

Tesla Model Y på gång – plus sju andra elsuvar

Jaguar I-Pace

Jaguar I-Pace ska dyka upp i bilhallarna 2018. Enligt Jaguar ska den bjuda på radikalt annorlunda designspråk och en prislapp som är ungefär 10–15 procent högre än för den nuvarande suvmodellen F-Pace. 

Batteripaketet är på 90 kWh och det ger en räckvidd på över 50 mil enligt NEDC-körcykeln. Det finns två elmotorer, en baktill och en framtill, på 200 hästkrafter vardera.

I-Pace har två pekskärmar på mittkonsolen. Vill du veta mer om hur det här systemet kommer se ut i den produktionsklara versionen kan du kika på interiören i nya Range Rover Velar.

Tesla Model Y på gång – plus sju andra elsuvar

Kia Niro EV

Kompaktsuven Kia Niro kommer i helt eldrivet utförande. Den har visats upp som koncept, men exakt när den börjar säljas är oklart. Batteripaket på 64 kWh ska ge en räckvidd på mellan 40 och 45 mil.

Tesla Model Y på gång – plus sju andra elsuvar

Hyundai Kona Electric

Hyundai har precis visat upp en helt eldriven kompaktsuv i form av Kona Electric. Den kommer i två versioner, med räckvidd på mellan 30 och 47 mil enligt den nya körcykeln WLTP. Snabbladdning på 100 kW och bagageutrymme ungefär som i Volkswagen Golf.

Tesla Model Y på gång – plus sju andra elsuvar

Audi e-tron Quattro

Även Audi utvecklar en eldriven suv som förmodligen kommer gå under namnet E-tron. Den har redan visats upp som konceptbil och ska börja byggas 2018. Grundreceptet är detsamma som för många andra elsuvar, med officiell räckviddssiffra på 50 mil, men Audi e-tron Quattro har tre elmotorer: en framtill och två baktill. 

Audi ska också utveckla ett snabbladdningsnätverk tillsammans med resten av VW-koncernen samt Ford, BMW och Mercedesägaren Daimler.

Tesla Model Y på gång – plus sju andra elsuvar

BMW X3

Det har inte hänt så mycket med BMW:s elbilsprogram sedan lanseringen av i3 och i8. BMW har lagt många miljarder på att utveckla kolfiberteknik och batterilösningar men eltekniken har inte dykt upp i de ”vanliga” BMW-modellerna – förrän nu. BMW har bekräftat att nästa generation av suven X3 kommer med eldrift 2020.

Tesla Model Y på gång – plus sju andra elsuvar

Volkswagens nya elsuv 

Volkswagen har som mål att sälja 30 elektrifierade bilar 2025, som ett svar på utsläppsskandalen. Det handlar alltså om både elbilar och olika typer av hybridbilar. När det gäller elbilarna visar Volkswagen upp vad vi kan förvänta oss under namnet ID.

Volkswagen har visat upp den eldrivna konceptbilen ID Crozz och den ger en försmak av vad vi kan förvänta oss. 

Bilarna i ”ID-familjen” bygger på den eldrivna plattformen MEB som är särskilt utvecklad för elbilar. Den får stöd för flera olika batteristorlekar som ger bilarna olika räckvidd och pris. Räckvidden ska ligga på mellan 40 och 60 mil i halvkombimodellen och gissningsvis något kortare i suven.

Annons
Annons
Rulla till toppen