Volvos väg till eldrift – nu är första nya elbilen visad

Du som har koll på elbilsbranschen vet att Volvo gjort en helomvändning när det gäller elbilar. Nu är den första nya elbilen visad i form av en eldriven version av XC40, och 2025 ska hälften av alla bilar Volvo säljer vara eldrivna.

Men så har det inte alltid låtit. Volvo har inte alls varit övertygade om att eldrift är framtiden. Så här har Volvos resa mot eldriften ut.

Volvo EC blev startskottet...

Den här stolpiga skapelsen ser ut som en blandning mellan postbil och en tidig föregångare till norska Think. Den heter Volvo EC (för Electric Car) och var en konceptbil som premiärvisades 1977.

Siffrorna för Volvo EC är ungefär så långt det går att komma från dagens elbilar. Toppfart på 70 km/h och två timmars körning krävde tio timmars laddning. Under 1970-talets oljekriser började det ställas frågor om bilarna verkligen skulle drivas av bensin för all framtid, och det dök upp en del eldrivna experimentbilar.

Volvo EC sattes aldrig i produktion men gav ändå en liten föraning om att något var på gång.

...men eltekniken fick bättre fart 30 år senare

Vi snabbspolar fram till Frankfurtsalongen 2007, då Volvo visade upp konceptbilen Recharge. Det handlade om en C30 som var ombyggd för eldrift, men med en 1,6-liters etanolmotor som "backup". Den gick in och laddade batterierna vid behov, och förlängde räckvidden, när batterinivån var lägre än 30 procent.

Räckvidden var drygt tio mil vilket skulle räcka för de flesta pendlingsbehov och tack vare motorer vid alla fyra hjul blev bilen fyrhjulsdriven. Litiumpolymerbatteriet placerades i bagageutrymmet.

Volvo skröt om hur koldioxidutsläppen skulle kunna minskas med 66 procent med hjälp av den här tekniken jämfört med "de bästa hybridbilarna på marknaden idag", och med förnybar el skulle utsläppen minskas mer.

"Tack vare den fantastiska räckvidden på eldrift är Volvo Recharge Concept väldigt snäll mot bilägarens plånbok", sa Magnus Jonsson, forsknings- och utvecklingschef på Volvo.

Volvo V60 blev laddhybrid – men först V70

Visste du att förra generationen Volvo V70 fanns som laddhybrid? Den såldes inte officiellt utan två bilar konverterades till laddhybrid i ett samarbete med Vattenfall. Bilarna hade dieselmotor och drivlinan påminde därför om den som senare dök upp i Volvo V60 Twin Engine.

Volvo V70 PHEV hade ett litiumjonbatteri på 11,3 kWh och kunde köras mellan två och tre mil på eldrift. Föraren kunde själv byta mellan drivlinorna med en knapp. Förarna som deltog i pilotprojektet klagade på att räckvidden på eldrift var alldeles för kort.

Två år senare dök laddhybridversionen av Volvo V60 upp. Den hade precis som V70-testbilarna en dieselmotor under huven, men räckvidden på eldrift var nu upp till fem mil. Beslutet att sätta V60 Plugin Hybrid (senare Twin Engine) i produktion visade att Volvo fortfarande inte var redo att gå "all in" på helt eldrivna modeller.

Volvo C30 Electric debuterar

Volvo valde bilsalongen i Paris 2010 för att visa upp C30-modellen med eldrift. Den hade en elmotor på 82 kW och ett litiumjonbatteri på 24 kWh som skulle klara 15 mil enligt NEDC-körcykeln.

För att inte räckvidden skulle förkortas alltför mycket på vintern fanns ett separat klimatsystem för kupén som drevs av etanol, men föraren kunde välja att driva klimatsystemet via batteriet istället.

Håkan Samuelsson tog över rodret i Volvo Cars i oktober 2012. I många intervjuer genom åren har han varit tydlig med att laddhybrider är en betydligt bättre lösning än helt eldrivna bilar. I en intervju med auto motor & sport från 2013 sa han att små bensinbilar är bättre än elbilar på nästan allt.

"Små bensinbilar har bättre värme, luftkonditionering, bättre räckvidd. Elbilen levererar möjligen bara ett bättre miljösamvete. Om man är miljövän är det naturligtvis rätt – fast vi ska komma ihåg att om vi kollar var strömmen kommer ifrån, om man tittar på det faktum att man släpar runt tunga batterier som kostar energi och så vidare är kanske inte elbilen lika miljövänlig som man först trodde", sa han.

Håkan Samuelsson ville mycket hellre se fler laddhybrider.

"Det jag tror är rätt väg är pluginbilar som drar ned fossila förbrukningen och minskar koldioxidutsläppen radikalt. Vi har sålt 8.000 laddhybrider hittills och jag tror aldrig vi hade kunnat sälja 8.000 rena elbilar."

Det här temat återkom i flera andra intervjuer med Volvos höjdare. I en intervju med Dagens Nyheter sa Håkan Samuelsson att han inte var "ett dugg förvånad" över att flera biltillverkare visade nya laddhybrider på Parissalongen 2014.

"Rena elbilar tror vi inte på, de har för många begränsningar. Laddhybrider däremot där helt rätt väg", sa han till DN, och i en chatt med Göteborgs-Postens läsare skrev Håkan Samuelsson att laddhybrider är en lösning som inte innebär några kompromisser för köparna.

Men sedan hände något. 2015 kom beskedet att Volvo faktiskt ska utveckla en helt ny elbil, och den är nu planerad till 2019. Volvos dåvarande utvecklingschef Peter Mertens, som gått över till Audi, och de andra Volvocheferna hade uppenbarligen ändrat sig. Utvecklingen av elbilsbatterier och den allt mognare marknaden för elbilar kanske hade något med saken att göra.

Att satsa på laddhybrider istället tyckte ändå Peter Mertens var helt rätt beslut.

"Jag tycker fortfarande att det var rätt. Laddhybridtekniken är rätt väg just nu. Runt 2020 kommer runt tio procent av Volvos totala försäljning att vara elektrifierad. I USA är redan 20 procent laddhybrider", sa han i en intervju med auto motor & sport 2016.

Det där med att elbilar måste ha lång räckvidd verkar stämma på kort sikt, enligt Volvo, men på lite längre sikt kommer en ny generation bilköpare som inte behöver räckviddssiffror på över 50 mil. Det sa Volvos nya utvecklingschef Henrik Green i en intervju med Dagens Industri.

"Vi vill ha ett brett utbud av elektrifierade bilar, bland annat med olika kapacitet på batterierna som ger olika räckvidd. Vår bransch och många kunder är så vana vid lång räckvidd, genom stora bränsletankar och snåla dieselmotorer, och vissa kunder kommer att vilja ha det också i framtiden. Men samtidigt kommer det en yngre generation som inte nödvändigtvis behöver lång räckvidd. Jämför med en iPhone. En del vill att batteriet ska räcka i tre dagar, medan andra som föredrar lättare, mindre och billigare batterier nöjer sig med att ladda varje natt", sa han till DI.

Volvo har alltså gjort en helomvändning från halvhjärtade konceptbilar till storslagna planer på nya elbilar med batteripaket på upp till 100 kWh. Den nya eldrivna versionen av XC40 kan du läsa mer om här.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Volvo gör rätt som utvecklar helt eldrivna modeller.
Ja
292
29
Nej