Nya förslaget: 100.000 kronor i miljöbilsbonus – men du får inte allt på samma gång

Nya förslaget: 100.000 kronor i miljöbilsbonus – men du får inte allt på samma gång
Foto: Centerpartiet/Flickr

Centerpartiet vill höja bonusen till köpare som väljer en miljöklassad bil till 100.000 kronor. Enligt partiledaren Annie Lööf är det en prioriterad fråga.

"Transportsektorn är en av de stora miljöbovarna. Det gäller att jämna ut kostnaderna så att miljöbilarna gynnas. Det kommer fortfarande att vara dyrare att köpa de mest miljövänliga bilarna, men det här är en kraftfull bonus som gör det möjligt för fler att köpa dem. De flesta vill göra miljövänliga köp", säger hon till TT.

Just nu förbereds en bonus/malus-modell där klimatsmarta bilar rabatteras och törstiga bilar beläggs med en straffavgift. Centerpartiets förslag är att miljöbonusen blir 100.000 kronor för köpare som väljer en elbil, snål laddhybrid eller vätgasbil, där koldioxidutsläppen är högst 40 gram per kilometer.

För bilar som släpper ut högst 80 gram per kilometer blir bonusen 50.000 kronor. Dit räknas vissa etanolbilar och större laddhybrider. Rabatterna finansieras med att köpare som väljer en bensin- eller dieseldriven bil eller suv som släpper ut mer än 121 gram per kilometer får betala straffavgift på mellan 25.000 och 50.000 kronor.

En intressant detalj är att hela bonusen inte betalas ut på en gång. 70 procent betalas ut vid köpet och 30 procent efter fyra år.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här tycker jag var ett bra förslag.
Ja
225
116
Nej