Så mycket drar elbilarna i verkligheten

Att det är svårt att komma ned till den officiella förbrukningssiffran är ingen nyhet. Vissa bilförare ser det som en kul utmaning att försöka pressa...

Annons
Annons

Att det är svårt att komma ned till den officiella förbrukningssiffran är ingen nyhet. Vissa bilförare ser det som en kul utmaning att försöka pressa ned förbrukningen men de flesta ”kör som folk” och då ökar också förbrukningen.

Tyska sajten Spritmonitor är en fantastisk resurs för att ta reda på hur mycket bilarna drar i verkligheten. Vi har också räknat in data från vår egen begagnatdatabas, där ägarna sätter betyg på sina bilar.

Vi har tagit reda på hur hög den genomsnittliga förbrukningen är för ett antal elbilar. Vi har tagit bort alla bilar som rullat mindre än 150 mil och som har färre än 15 svar. Tyvärr finns inte tillräckligt bra underlag för att ta med alla elbilar, som exempelvis Tesla Model X och Audi e-tron.

Det finns en del faktorer att ta hänsyn till både när det gäller siffrorna från Spritmonitor och från auto motor & sport-läsarna.

• Detta är inte något helt vetenskapligt sätt att mäta förbrukning på – många ägare mäter inte förbrukningen mer exakt än enligt färddatorn, som kan visa fel. Men för enskilda modeller visar färddatorn ändå ”lika fel” för alla modeller.

• Uppgifterna bygger på ärlighet.

• Det är många faktorer in i förbrukningen: körstil, temperatur, däck, last och andra personliga preferenser. 

Trots detta kan siffrorna ändå visa ungefär vilken förbrukning bilägarna kan förvänta sig – naturligtvis beroende på körstil och andra faktorer.

Bäst bland elbilarna är Hyundai Ioniq, som visserligen inte alls är lika snål som på papperet men som ägarna ändå kan köra riktigt snålt. Törstigast är Teslas bilar vilket delvis kan förklaras av att modellerna är så starka att förarna gärna gasar på lite extra.

Siffrorna är uppdaterade 2019-10-29. Förbrukningssiffran anges i kWh/100 km. När det gäller officiell förbrukning anges den enligt WLTP-körcykeln där den siffran finns, annars enligt den äldre NEDC-körcykeln.

Bilmodell Officiell förbrukning Verklig förbrukning Skillnad
Hyundai Ioniq 11,5 13,7 19%
Hyundai Kona 13,9 14,4 4%
BMW i3 15,4 14,9 –3%
Volkswagen e-Golf 13,2 15 14%
Nissan Leaf II 19,4 16 –18%
Renault Zoe 17,7 16,1 –9%
Tesla Model 3 16 16,6 4%
Tesla Model S 75/75D 18,6 18,7 1%
Tesla Model S 85/85D 23,8 21,1 –11%
Annons
Annons
Rulla till toppen