Solceller på väg bli lönsamt – populärt även i norra Sverige

Solcellerna är på väg att bli lönsamma för svenska hushåll, skriver TT. Enligt uppgifter från Energimyndigheten har ungefär 10.000 villaägare hakat på trenden med solceller....

Annons
Annons

Solcellerna är på väg att bli lönsamma för svenska hushåll, skriver TT. Enligt uppgifter från Energimyndigheten har ungefär 10.000 villaägare hakat på trenden med solceller.

Solceller på väg bli lönsamt – populärt även i norra Sverige
Jakob Eliasson är samhällspolitisk chef på Villaägarna.

”Nu står vi på tröskeln till att det här blir lönsamt. Det kan gå bra, men det är inte säkert”, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på organisationen Villaägarna, till TT.

Om solen lyser i rätt riktning kan anläggningen betala sig själv på drygt 15 år och livslängden är uppemot 30 år.

2016 betalade Energimyndigheten ut nästan 140 miljoner kronor i stöd för solcellsinstallationer. Det är nästan dubbelt så mycket som året innan. Hittills i år har 30 miljoner kronor betalats ut.

Det är inte bara i södra Sverige som anläggningarna är populära – det går att montera solceller även i norr. I Jämtland har Energimyndigheten betalat ut mer i bidrag per invånare än i Blekinge.

Vi har tidigare skrivit om hur antalet föranmälningar av solceller ökat med hela 108 procent de senaste sex månaderna. Det är en överraskande stor ökning, enligt Eon. Solceller var också den enskilt största energitypen som adderades till energiproduktionen under 2016 i USA enligt en ny rapport.

Annons
Annons
Rulla till toppen