Nya förslaget: Straffskatt för törstiga miljöbovar

En ny straffskatt för törstiga bilar ska få svenska bilköpare att välja en klimatsmartare bil. Bonus/malus-förslaget har varit på gång länge, men 2018 kan det...

Annons
Annons

En ny straffskatt för törstiga bilar ska få svenska bilköpare att välja en klimatsmartare bil. Bonus/malus-förslaget har varit på gång länge, men 2018 kan det bli verklighet. Regeringen vill också ändra på supermiljöbilspremien för att få fler att välja en elbil, skriver SVT.

Förslaget skulle också kunna innebära att köpare som vill ha en törstig bil passar på att köpa den innan reglerna träder i kraft.

• Till att börja med ersätts dagens supermiljöbilspremie på 40.000 kronor av en ”supermiljöbilsbonus” på 45.000 kronor – men den gäller bara bilar med noll lokala utsläpp. Hit räknas elbilar med batterier eller vätgasbilar.

• Bilar med koldioxidutsläpp på högst 60 gram per kilometer får en bonus på minst 7.500 kronor. Hit räknas till exempel laddhybrider och i det här förslaget även gasbilar.

• I en ”neutral zon” finns bilar med koldioxidutsläpp på mellan 60 och 95 gram per kilometer. Här får köparna varken bonus eller straffskatt.

• Bilar med koldioxidutsläpp på mer än 95 gram per kilometer får straffskatt på 77 kronor per gram. För bilar med koldioxidutsläpp på mer än 140 gram per kilometer är straffskatten 100 kronor per gram.

Drygt en av fyra bilar som registreras i Sverige har ett koldioxidutsläpp på mer än 140 gram per kilometer, enligt siffror från Bil Sweden.

Centerpartiet ville se en betydligt högre miljöbilsbonus i sitt förslag. En likhet mellan regeringens och Centerns förslag är dock att bonusen inte betalas ut på en gång efter bilköpet. 

”Risken finns att man köper en bil i Sverige och snabbt säljer den vidare till ett annat land och då skickar vi svenska skattepengar till medborgare i andra länder. Därför har vi en maxnivå på 45.000 kronor och ett krav på att man ska äga bilen i sex månader innan man får bonusen”, säger finansministern Magdalena Andersson (S) till Sveriges Radio.

Målet med bonus/malus-förslaget är officiellt att sänka utsläppen men enligt SVT kommer staten gå plus på systemet med omkring 600 miljoner kronor.

Nya förslaget: Straffskatt för törstiga miljöbovar
Johanna Grant är ordförande för Gröna Bilister.

Bra att viktregeln försvinner

Det nya bonus/malus-förslaget är ett viktigt steg för att sänka utsläppen, enligt organisationen Gröna Bilister. En av fördelarna är att dagens regel om att tyngre bilar kan få släppa ut mer i förhållande till sin vikt jämfört med lättare och mindre bilar försvinner.

Nya förslaget: Straffskatt för törstiga miljöbovar
Mattias Goldmann är vd för tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet.

Förslaget behöver skärpas direkt

Elbilsbonusen höjs alltså till 45.000 kronor – en blygsam höjning som knappast kommer leda till någon ”Norgeboom” för elbilsförsäljningen, enligt 2030-sekretariatet. En intressant detalj i förslaget är att bonusen för laddhybrider inte är indelat i olika segment. Varje gram räknas, och biltillverkarna tvingas därför pressa ned koldioxidutsläppen så mycket som möjligt för att konkurrera, inte bara till närmaste ”trappsteg”.

Elbilsbonusen skulle mycket väl kunna höjas till 60.000 kronor, enligt Mattias Goldmann som är vd för tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet. Centerpartiet föreslår en ännu högre premie. Regeringen skulle också kunna införa ett tredje steg för straffskatten för riktigt törstiga bilar med utsläpp över 200 gram per kilometer för de allra värsta bilarna.

Nya förslaget: Straffskatt för törstiga miljöbovar
Olle Johansson är vd för Power Circle.

”Hade behövt en tydlig knuff”

Power Circle, som driver på elbilsomställningen med hjälp av partnerföretag, tycker att förslaget är alldeles för svagt både när det gäller bonus och malus, och bara ger marginella effekter.

”Jag tycker det är otroligt synd att regeringen inte passar på att vara mer ambitiösa. Marknaden för laddbara bilar hade behövt en tydlig knuff de kommande åren, och det föreslagna systemet är helt enkelt för svagt för det. Det finns bara en tydlig vinnare i regeringens förslag: Magdalena Andersson och statskassan. Nu flyttar man finansieringen av systemet från skattebetalarna till köparna av avgasbilar, vilket är helt rätt. Men för eldrift, som är framtiden, erbjuder det nya systemet bara marginella förbättringar”, säger Olle Johansson, vd för Power Circle.

Nya förslaget: Straffskatt för törstiga miljöbovar
Ronny Svensson är vd för tjänstebilskonsulten Ynnor.

Flaggar för ny tjänstebilsbeskattning

Det nya förslaget kommer också innebära en del förändringar för tjänstebilister. Regeringen flaggar för en ny förmånsbeskattning som grundar sig på bonus/malus-systemet, skriver Tjänstebilsfakta.

”Detta kommer att förändra företagens bilval framöver, man vill inte ha straffbeskattade bilar i sin vagnpark”, säger Ronny Svensson, vd för tjänstebilskonsulten Ynnor.

Annons
Annons
Rulla till toppen