Nu skrotar Donald Trump flera av Obamas viktigaste miljölagar – vill stoppa "kriget mot kolet"

Nu skrotar Donald Trump flera av Obamas viktigaste miljölagar – vill stoppa "kriget mot kolet"
Klimatfrågan ska inte få hota amerikanska jobb, enligt USA:s president Donald Trump. Foto: Ron Sach-Pool/Getty Images

Amerikanska jobb ska gå före klimatförändringarna. Det är anledningen till att Donald Trump nu skriver under åtminstone sex stora förändringar i miljöpolitiken.

Med ett antal gruvarbetare på scenen sa USA:s president att kriget mot kolkraften ska stoppas. Därmed kommer flera av Barack Obamas framsteg på miljöområdet att skrotas. Obama var tydlig med att klimatförändringarna "inte kunde ignoreras", medan Trump vill att amerikanskt kol ska driva amerikanska industrier.

Ett av besluten som nu skrotas är att amerikanska stater måste kapa koldioxidutsläppen enligt Parisöverenskommelsen. Enligt Trump är det fullt möjligt att skapa fler jobb och samtidigt skydda klimatet.

Drygt en tredjedel av den amerikanska energimixen utgjordes 2015 av kol, enligt US Energy Information Administration.

Flera miljöorganisationer har kritiserat det nya beslutet. Foto: Joe Scarnici/Getty Images

Kritiken från miljöorganisationer har varit mycket hård.

"Det här beslutet ignorerar lagen och den vetenskapliga verkligheten", säger Trip Van Noppen, ordförande för Earthjustice, till BBC.

"Nu återstår det att se med vilka andra åtgärder USA planerar att klara sina krav enligt Parisöverenskommelsen", säger Miguel Árias Cañete, EU-kommissionär med ansvar för klimatåtgärder och energi, till The Guardian.

"Det är klart allvarligt om USA, som världens näst största utsläppsnation, minskar sina klimatåtaganden och istället satsar på fossila bränslen. Men samtidigt som det får stor effekt på världens klimatarbete är det inte avgörande för om vi klarar målen eller inte. Möjligheten att uppnå löftet i Parisavtalet hänger inte på en enda regering", säger WWF:s seniora rådgivare för hållbar energi och klimat, Ola Hansén, i ett uttalande.

Biltillverkarna som ingår i Alliance of Automobile Manufacturers har försökt påverka Trump för att se över utsläppsreglerna.

Vad det här beslutet innebär för bilindustrin och bilförsäljningen återstår att se, men beslutet är en tydlig indikation på vilken ställning Trump tar i miljöfrågan. Bilindustrin har flera gånger uppvaktat Trump med lobbybrev för att släppa på utsläppsreglerna och flera stater har tagit bort rabatten på elbilar.

Det nya beslutet innebär att amerikansk miljöpolitik inte längre ska fokusera på att minska koldioxidutsläppen.

Ett kolkraftverk i Arizona och två i Ohio ska läggas ned före 2019. Kolkraftverket i Arizona ligger trea på listan över anläggningar som släpper ut mest koldioxid i USA. Foto: Bigstockphoto

Trots att Trump redan under kampanjperioden, innan han blev president, lovade att satsa på kolkraften har flera amerikanska kolkraftverk tvingats stänga – de får inte ekonomin att gå ihop. Och kolkraften tappar fart även på andra håll: Kina och Indien är två av länderna som verkar vända kolkraften ryggen, enligt en ny rapport.

Scott Pruitt är chef för EPA – miljömyndigheten han stämt flera gånger. Foto: Gage Skidmore/Creative Commons/Flickr

Donald Trump skrev under den nya exekutiva ordern på miljömyndigheten EPA, där han utsett Scott Pruitt till chef. Han är skeptisk till i vilken omfattning människor påverkar klimatet och har upprepade gånger stämt EPA.

Att hårdare utsläppsregler i bilbranschen skulle leda till färre jobb håller inte John DeCicco, professor på energiinstitutet vid universitetet i Michigan, med om. I ett blogginlägg hävdar han att hårdare miljöregler istället skapar nya jobb och tvingar fram en högre innovationstakt.

New York Times har grafik på hur utsläppsutvecklingen kan bli utan de hårda klimatlagarna.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker USA:s miljöpolitik verkar vara på väg åt rätt håll.
Ja
2
25
Nej