Tesla vinner pris för årets batteriinnovatör

Tesla vinner pris för årets batteriinnovatör

Teslas plan med den stora batterifabriken i Nevada är att pressa ned batteripriserna så pass mycket att elbilarna blir mer överkomliga. Det ska gynna hela bilindustrin. Det finns planer på ännu fler batterifabriker – bland annat här i Europa – och Tesla har dessutom lanserat hembatterier som till exempel kan lagra energi från en solanläggning.

Nu har Tesla vunnit pris för årets batteriinnovatör i samband med ett internationellt batteriseminarium i Florida där 800 experter deltog, några av dem från andra biltillverkare. Det var Kurt Kelty, chef för Teslas batteriteknologi, som tog emot priset.

"Alla vet att vi inte är ett batterikemiföretag. Det är inte därför vi fick det här priset. Det handlar mer om hur teknologin implementeras", sa Kurt Kelty på konferensen, enligt Clean Technica.

Tesla samlar in data från både bil- och hembatterierna – data som sedan kan användas för att göra nästa generation batterier bättre.

Foto: Hannah Peters/Getty Images

En av uppgifterna för Kurt Kelty är att skapa nya partnerskap för Gigafactory. Han ansvarar också för att kapa kostnaderna för att bygga batterier. Han har jobbat på Tesla i elva år och var tidigare på Panasonic, som nu tillverkar batterierna i Gigafactory tillsammans med Tesla.

Målet för Tesla är nu att skapa ett välintegrerat system för energilagring i hemmet, sa Kurt Kelty på konferensen. Han vill att en Teslaägarna ska kunna parkera bilen hemma och att systemet sedan ska skicka energin till rätt enheter vid rätt tidpunkt.

Teslas nya 2170-batterier produceras nu i Gigafactory. Samarbetet med Panasonic kan säkert ha lett till en del diskussioner företagen emellan – Kurt Kelty sa att Tesla ofta kommer med galna idéer – men att kombinationen av konservativa Panasonic och galna Tesla funkar väldigt bra.

"Vi utvecklade och optimerade batterikemin och formfaktorn tillsammans. Panasonic är oslagbara när det gäller tillverkningskapacitet. De vet hur man bygger saker med hög kvalitet och för en rimlig, låg kostnad", sa Kurt Kelty.

Foto: Danny Abriel/Dalhousie University

Förra året vann Jeff Dahn, en av de ledande batteriforskarna på Tesla, pris för att ha effektiviserat batteritekniken och för att försöka ta fram ett batteri som ska hålla i 30 år.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag tror på ett riktigt stort genombrott inom batteritekniken inom fem år.
Ja
56
4
Nej