Honda utvecklar trådlös elbilsladdning för motorvägen – kan ge "obegränsad" räckvidd

Honda utvecklar trådlös elbilsladdning för motorvägen – kan ge "obegränsad" räckvidd
Honda Clarity kommer både som bränslecellsbil, elbil och laddhybrid. Elversionen skulle kunna laddas på motorvägen i framtiden, om Hondas ingenjörer lyckas få laddningen att fungera.

Tänk om elbilen kunde få i princip "obegränsad" räckvidd? Det låter som hokus pokus, men Honda jobbar på en idé som skulle kunna få dagens elbilsladdning att framstå som lite föråldrad.

Att slippa stanna och ladda kan bli verklighet med Hondas nya forskningsprojekt, som går ut på att bygga in elbilsladdning i motorvägen på 180 kW för hastigheter upp till 155 km/h.

Det handlar alltså inte om trådstolpar längs motorvägen, som på den nybyggda elvägen utanför Gävle, utan laddskenorna monteras in i vägen.

Om motorvägsladdningen fungerar skulle det kunna innebära att elbilar inte behöver särskilt stora batteripaket, eftersom elbilarna ändå kan laddas längs vägen. Honda har avslöjat att nya modellen Clarity som batterielbil bara får en räckvidd på 13 mil – något som fick många läsare att reagera, men om den räckvidden kombineras med trådlös motorvägsladdning blir den mer användbar.

Som vanligt med den här typen av teknik är den långt ifrån färdigutvecklad – och om den någonsin blir det ska den dessutom monteras in i tusentals mil motorväg om den ska fungera. Och sedan ska den underhållas vilket förmodligen kommer kosta en hel del pengar.

Det är alltså en bra bit kvar innan den trådlösa motorvägsladdningen eventuellt kan bli verklighet, men visst skulle det vara smidigt att inte behöva plugga in bilen när du bara ska åka längs en motorväg?

Foto: Scania

I Sverige har en ny elväg byggts i Sandviken utanför Gävle. Den invigdes i junu 2016 och ska testköras i två års tid. Stolparna förser de förberedda lastbilarna med ström. När lastbilen svänger av från elvägen är det dieselmotorn som tar över.

Även i Lund ska en elväg testas, men istället för strömstolpar i luften ska den använda en skena i vägen. Bilen måste ha en särskild komponent på undersidan för att kunna laddas. Skenan kan leverera 160 kW, men framöver ska det ökas till 240 kW.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det här låter som en riktigt bra idé!
Ja
35
24
Nej