Hyundai och Kia ”gör en Volkswagen” – utvecklar ny elbilsplattform

Hyundai och Kia ”gör en Volkswagen” – utvecklar ny elbilsplattform

Både Hyundai och Kia har snabbat på utvecklingen av nya elbilar och hybrider. Hyundai har nyligen lanserat tre olika versioner av Ioniq – den finns som laddhybrid, elbil och hybrid – och hos Kia finns snart nya laddhybridversioner av småsuven Niro och kombimodellen Optima.

Nästa steg blir att utveckla en gemensam plattform, eller arkitektur, för nya elbilar. Det har framför allt två fördelar: dels går utvecklingen betydligt snabbare med en "bygglåda" som de båda företagen delar på, och dels sparar det kostnader att utveckla elbilar tillsammans.

Plattformen utvecklas alltså särskilt för elbilar och den behöver inte ta hänsyn till någon förbränningsmotor, bensintank eller andra komponenter som bara finns på bensin- och dieselbilar. Det innebär att utrymmet kan utnyttjas effektivare. Gissningsvis hamnar batterierna i golvet för att sänka tyngdpunkten.

"Elbilsplattformen kräver stora investeringar i början men vi gör det för att förbereda oss för framtiden", säger Lee Ki-sang, chef för nollutsläppsbilar på Hyundai och Kia, till Reuters.

Plattformen är flexibel – den kan alltså användas för många olika biltyper, bland annat halvkombi- och större sedanbilar, och förstås suvar. Den har stöd för batterier på åtminstone 64 kWh. Hyundai har planer på en kommande elsuv, men det är oklart om den byggs på den nya plattformen, som kan ta flera år att utveckla.

Den nya plattformen betyder dock inte att Hyundai ger upp planerna på en bränslecellsbil. Hyundai har redan visat upp nästa generation vätgassuv i konceptform och den ska också bli verklighet. Hyundais gissning är dock att bränslecellsbilar inte kommer bli populära förrän efter 2025.

Volkswagen har länge storsatsat på gemensamma plattformar inom koncernen, något som är tänkt att spara pengar och snabba på utvecklingstakten. Den nya MEB-plattformen är särskilt utvecklad för elbilar, men de kommande modellerna som ska bygga på den dröjer ytterligare några år.

Volkswagens MEB-plattform fungerar ungefär som en "skateboard" som bilen sedan byggs upp kring. Vissa mått är fasta, men många är flexibla för att plattformen ska passa många olika biltyper. MEB-bilarna får en räckvidd på mellan 40 och 60 mil i den europeiska NEDC-körcykeln beroende på batteristorlek.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det verkar som att Hyundai och Kia är på rätt väg.
Ja
106
7
Nej