Dragkampen om svenska batterifabriken igång – tiotal hemliga kommuner "till final"

Dragkampen om svenska batterifabriken igång – tiotal hemliga kommuner "till final"
Illustration: Sweco/Northvolt

Dragkampen om vilken svensk kommun som blir förstahandsvalet för den nya batterifabriken är igång. Företaget Northvolt, som ska börja bygga fabriken 2019, har valt att gå vidare med ett knappt tiotal kommuner, skriver Sveriges Radio.

"Vi har blivit överösta av intresse från svenska kommuner. Det här är ju en enorm etablering som kommer få stora samhällsekonomiska positiva effekter på den region där det här hamnar", säger företagets vd, Peter Carlsson, till SR.

Han har ett förflutet som logitsikchef på Tesla och har länge haft en ambitiös plan på att bygga en svensk batterifabrik.

Tesla ska bygga fler jättefabriker för batterier. Gigafactory i Nevada är igång och blir extremt viktig för att bygga batteripaket för nya Model 3.

Det var ungefär 40 kommuner som anmälde intresse för den nya fabriken – ett prestigeprojekt som lockar med uppemot 3.000 nyanställningar. Fabriken ska producera batterier för bland annat elbilar och tanken är att den storskaliga fabriken, som blir Europas största för litiumjonbatterier, ska pressa ned priserna på batterierna.

Just nu annonserar Northvolt tre lediga tjänster och det finns möjlighet att skicka in en öppen ansökan för flera jobb. Northvolt söker bland annat en chef för battericellsdesignen med ansvar för batterikemi och den mekaniska designen av cellerna.

"Jobbet kräver resande, främst inom Asien", står det i annonsen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror Sverige kan bli ett föregångsland när det gäller produktion av elbilsbatterier.
Ja
180
25
Nej