Svenska solcellsbilarna siktar på vinst i prestigefylld tävling

Svenska solcellsbilarna siktar på vinst i prestigefylld tävling
JU Solar Team består av studenter från flera högskolor och universitet, som slagit sig ihop för att försöka säkra vinsten i Bridgestone World Solar Challenge.

Två team med svenska studenter ska tävla mot några av världens mest ansedda teknikskolor i en prestigefylld tävling. Målet är att köra över 300 mil genom Australien – helt med hjälp av solenergi – och vinna över konkurrenterna.

De 22 studenterna i JU Solar Team kommer från Jönköpings Tekniska Högskola, Högskolan för Lärande och Kommunikation och Jönköping International Business School. Även Mälardalens Högskola deltar i tävlingen.

"Vi har en kolfiberstol och kolfiberfälgar och ett aluminiumchassi som vi tagit fram i Eskilstuna på högskolan, även hjulupphängningen har vi tillverkat själva så vi studenter har faktiskt gjort allt från idé till verklighet och nu ska vi äntligen få testa det", säger André Löfqvist, teamchef för MDH Solar Team, till SVT Nyheter.

Bilen från Mälardalens Högskola har två små motorer i bakhjulen och aerodynamiken är extremt viktig – det gäller att få till så lågt luftmotstånd som möjligt. Snitthastigheten blir mellan 90 och 95 km/h.

Teamen ska delta i Bridgestone World Solar Challenge i oktober, tillsammans med universitet som Stanford, MIT och Cambridge. Det gäller att köra mellan Darwin i norr till Adelaide i söder på kortast möjliga tid. I förra omgången som kördes 2015 kom JU Solar Team på 15:e plats.

Solcellsbilen från JU Solar Team heter passande nog Solveig och ska ha fyra förare som byts av. De får inte väga mer än 80 kilo och inte vara för långa. De ska klara att köra fyra timmar i sträck i en trång bil i Australiens hetta.

Målet är att visa att solcellstekniken har tagit enorma kliv de senaste åren, men att bilvärlden fortfarande ligger efter. Tesla har visat ett solcellstak som ska vara diskretare än vanliga solcellspaneler och där energin sedan lagras i ett batteri, och kinesiska Hanergy har visat upp fyra solcellsdrivna elbilar, men hittills har de inte blivit verklighet.

Förra upplagan av JU Solar Teams bil slutade på 15:e plats. Nu siktar teamet högre.

Har körts sedan 1987

Bridgestone World Solar Challenge kördes första gången för 30 år sedan och anordnas nu vartannat år. Det finns tre klasser: Challenger Class är mest avancerad (och det är där som JU Solar Team deltar), Cruiser Class och Adventure Class.

Reglerna i Challenger Class säger att bilen ska ha fyra hjul, plats för förare och högst fyra kvadratmeter solceller.

We can't wait to be on the streets in Australia with our new solar car. Be prepared world #jusolarteam #australia

Ett inlägg delat av JU Solar Team 2017 (@jusolarteam)

Kom och titta på vårt koncept i Hall C! #bwsc #solarcar

Ett inlägg delat av MDH Solar Team (@mdhsolarteam)

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker biltillverkarna borde bli bättre på att utnyttja solenergin.
Ja
7
0
Nej