Ford tittar på intressant batteriteknik för längre räckvidd

Ford tittar på flera nya batteritekniker som skulle kunna ge framtida elbilar längre räckvidd, skriver Green Car Congress. Ford har knappast legat i framkant när...

Annons
Annons

Ford tittar på flera nya batteritekniker som skulle kunna ge framtida elbilar längre räckvidd, skriver Green Car Congress.

Ford har knappast legat i framkant när det gäller elbilar, men i januari kom beskedet att jättekoncernen ska lansera en eldriven suv och nya hybridvarianter på några av de mest klassiska modellnamnen.

När det gäller batterierna har Ford bland annat tittat närmare på litiumsvavel- och litiumluftbatterier. Men valet för framtidens elbilar faller förmodligen på en vidareutveckling av dagens litiumjonbatter med så kallad solid state-teknik.

Största fördelen jämfört med andra nya batteritekniker blir att energitätheten är högre i solid state-batterierna. Det innebär mer energi i förhållande till batteriets storlek.

Ford tittar på intressant batteriteknik för längre räckvidd
Venkat Anandan är batteriingenjör på Ford.

Fordingenjören Venkat Anandan sa på en presentation i Detroit att litiumluftbatterier också har hög energitäthet, åtminstone i praktiken, än dagens litiumjonbatterier och att tekniken till viss del liknar den i bränsleceller. Det innebär att många biltillverkare som utvecklar bränslecellsbilar redan har en del av tekniken klar, även om den kommer behöva anpassas en del för batterier.

Men litiumluftbatterierna har relativt kort livslängd och de är komplexa, enligt Venkat Anandan. Han säger också att det är svårt att få till hög energitäthet i praktiken.

Litiumsvavelbatterier är en relativt billig teknik, precis som litiumluftbatterier, men även här finns frågetecken kring livslängden.

Ford tittar på intressant batteriteknik för längre räckvidd
Fordchefen Mark Fields har bland annat utlovat en eldriven suv, men den får litiumjonbatterier precis som dagens elbilar.

Bästa tekniken att gå vidare med enligt Ford är alltså solid state-batterier där litiumjonbatteriernas flytande elektrolyt byts ut mot fast elektrolyt. Det kan ge omkring 15 till 20 procent längre räckvidd, enligt BMW, som också experimenterar med tekniken, och hoppas ha den klar till 2026.

Solid state-batterier löper också mindre risk att överhettas eller fatta eld, men det finns frågetecken kring livslängden och hur lätt det är att skala upp serieproduktion av solid state-batterierna.

”Solid state-batterier är det ledande systemet som vi vet redan nu kommer ge högre energitäthet och säkerhet än alla andra system där ute. Ingen av teknologierna är färdigutvecklade än”, sa Venkat Anandan.

I mars skrev vi om en av forskarna som gjorde dagens litiumjonbatterier populära, som nu har tagit fram ett vidareutvecklat solid state-batteri som kan laddas på några minuter, som klarar av fler laddcykler än konventionella batterier, klarar temperaturer på ned till –20 grader och som dessutom har upp till tre gånger högre energitäthet.

Annons
Annons
Rulla till toppen