Utblick: Elbilsläget i 5 länder – från succé till total försäljningskollaps

Utblick: Elbilsläget i 5 länder – från succé till total försäljningskollaps
Elbilssubventioner och andra incitament spelar stor roll för hur snabbt omställningen till eldrift går. Foto: Bigstockphoto

Hur många som väljer en elbil beror till stor del på hur stor rabatten är. För dyrare elbilar, som Tesla, spelar den nuvarande supermiljöbilspremien i Sverige på 40.000 kronor kanske inte särskilt stor roll – men för en betydligt billigare Renault Zoe kan det vara ett viktigt argument för att bilköparen inte ska välja en fossilbil istället.

I det nya bonus/malus-förslaget höjs elbilsbonusen till 45.000 kronor, men samtidigt blir elbilar skattepliktiga, så skillnaden i praktiken blir inte stor.

Subventionerna skiljer sig åt enormt mycket mellan olika länder – och länder som ligger nära varandra rent geografiskt kan i vissa fall ha helt olika bild av hur mycket elbilar och laddhybrider ska subventioneras.

Donald Trump ska riva upp många av USA:s klimatlagar och flera stater ersätter elbilssubventioner med straffskatt. Foto: Ron Sach-Pool/Getty Images

USA: Osäkert läge

På andra sidan Atlanten har det länge sett ganska ljust ut för elbilarna. I mars ökade elbilsförsäljningen för 18:e månaden i rad och ökningen jämfört med mars förra året var hela 31 procent.

Nissan Leaf säljer förbluffande bra i USA trots att den är gammal och att Nissan redan avslöjat att uppföljaren ska visas upp i semtember. Många verkar nyfikna på Chevrolet Bolt, men den säljs inte i alla stater än.

Det största frågetecknet är hur Donald Trump kommer påverka elbilsförsäljningen. Han ska riva upp flera av USA:s klimatlagar och många stater har valt att ta bort elbilsrabatterna och ersätta med en straffskatt, med motiveringen att elbilar ger "uteblivna inkomster för bensinskatt".

Franska bilköpare väljer helst franska bilar, även när det gäller elbilar. Foto: Bigstockphoto

Frankrike: Renault Zoe dominerar

I många länder, som Nederländerna, är det betydligt fler bilköpare som väljer en laddhybrid än en elbil. Men i Frankrike är det tvärt om. Renault Zoe har en trygg förstaplats men faktum är att de gamla modellerna Citroën C-Zero och Peugeot iOn, som lanserades 2010, säljer riktigt bra och faktiskt utmanar Nissan Leaf.

Frankrike har ett bonus/malus-system som fungerar på ungefär samma sätt som det som nu föreslås i Sverige. Det finns en bonus för elbilsköpare som skrotar en gammal bil och den är extra stor för bilägare som har en gammal dieselbil.

Det var Volkswagen e-Golf som sålde bäst bland elbilarna i Norge förra året.

Norge: Fortfarande elbilslandet nummer ett

Det är knappast någon hemlighet att Norge har lyckats ställa om en stor del av bilflottan till eldrift. Oljelandet hade som mål att 50.000 nollutsläppsbilar skulle rulla på vägarna 2018, men det målet uppnåddes redan 2015.

Norge har haft enorma elbilssubventioner, men nu är de till viss del på väg att stramas åt. Elbilsägare får betala halva fordonsskatten från 2018 och hela skatten från 2020. Elbilarna har varit momsbefriade, vilket sänkt inköpspriset ordentligt, men det systemet ska under de kommande åren ersättas med ett annat. Vissa städer har fri parkering för elbilar.

Intresset för Nissan Leaf och andra elbilar är minimalt i Danmark efter att de nya skattereglerna införts. Foto: Bigstockphoto

Danmark: Fullständig kollaps

Nya skatteregler har gjort det riktigt dyrt att köpa en elbil i Danmark, och det märks på försäljningssiffrorna, som pekar spikrakt nedåt. Danmark har ju annars fokuserat på grön energi, som vindkraft, men när det gäller elbilar tar landet alltså en helt annan väg.

Under januari togs bara fem elbilar i trafik på danska vägar och inte en enda köptes av en privatperson. I Sverige registrerades 249 elbilar i januari, och i Norge var den siffran 2.289.

Volkswagen märker i princip inget intresse för elbilar eller laddhybrider och även hos Nissan är det dystra miner.

"De senaste skattereglerna har gjort att försäljningen av Nissan Leaf i princip har avstannat helt", säger Ann Strøby, kommunikationschef på Nissan i Danmark.

Läs mer: Elbilsförsäljningen i Danmark har havererat fullständigt

Det finns många elbilar att välja på i Kina. Kvalitetskänslan och tekniknivån är på väg upp.

Kina: Elbilarna ska rädda smutsiga städer

Det säljs fler elbilar i Kina än i resten av världen totalt. Med alla kolkraftverk och den extremt smutsiga stadsluften är det lätt att tro att Kina sedan länge är frånkört när det gäller elbilar. Men det är faktiskt tvärt om – kanske just på grund av de höga utsläppen. Det finns många modeller från kinesiska biltillverkare att välja på, till priser som är lägre än för utländska konkurrentbilar. Få kinesiska bilköpare vill lägga mer än 80.000 kronor efter subventioner på en elbil.

Kina ska strama åt elbilsrabatterna. Bilar med högre säkerhet och längre räckvidd ska rabatteras mer.

I februari ökade försäljningen av elbilar i Kina med 55 procent jämfört med januari förra året. Bästsäljaren heter BAIC EC180 och är först ut på en nyutvecklad elbilsplattform.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker stora rabatter är rätt väg att gå för att få fler att köpa elbil.
Ja
152
39
Nej