Tesla stäms för farlig Autopilot – här är svaret

Foto: Spencer Platt/Getty Images

Autopiloten i Teslas bilar är defekt på ett farligt sätt och i princip oanvändbar. Det hävdar ett antal Teslaägare som nu väljer att stämma biltillverkaren i USA.

Tesla har gjort klart att Autopilotfunktionen, som kan ta över körningen i vissa situationer, kräver att föraren fortfarande är aktiv och följer med i vad som händer i trafiken. Autopiloten är dessutom fortfarande på betastadiet vilket innebär att funktionen inte är färdigutvecklad. Tesla har också varit tydliga med att funktionerna skickas ut över tid och att inte allt kommer lanseras på en gång.

Det ägarna är förbannade på är att de tvingas agera testpersoner för att funktionen ska fungera som den ska – trots att de köpt en dyr bil som kostat mellan 80.000 och 110.000 dollar.

Kunderna klagar på att bilen kan tvärbromsa utan anledning, svänga ut ur sin fil eller misslyckas med att sakta in eller bromsa när bilen närmar sig en annan bil.

"Tesla har riskerat livet på tiotusentals ägare över hela landet och förmått dem att betala tusentals dollar för en produkt som inte är designad på ett effektivt sätt. Tesla sålde de här bilarna som den säkraste sedanmodellen på vägarna. Vad köparna fick var bilar utan säkerhetssystem som finns på bilar som kostar mindre än hälften av vad en ny Tesla kostar, och en påstått 'uppgraderad Autopilot' som jobbar på ett oberäkneligt och farligt sätt", säger Steve Berman på advokatfirman Hagens Berman.

Bilägarna vill sälja tillbaka sin bil till Tesla och få skadestånd för det de beskriver som ett "bedrägeri".

Tesla beskriver det hela som ett "oärligt försök att säkra advokatkostnader". Flera av funktionerna som ännu inte har skickats ut till bilarna, enligt stämningen, har redan lanserats och skickats ut i olika mjukvaruuppdateringar.

Autopiloten gör inte bilen helt självkörande och det står också klart och tydligt på hemsidan, enligt Tesla, som också går så långt som att säga att stämningen "hotar kundernas säkerhet".

Teslachefen Elon Musk har tidigare förklarat varför företaget väljer att skicka ut säkerhetssystem på betastadiet till kunderna. I ett blogginlägg skrev han att autopilotfunktionen idag är dubbelt så säker som "mänskliga" bilar och att systemet hela tiden lär sig och blir bättre.

"Det viktigaste skälet är att, när det används korrekt, är det redan betydligt säkrare än när en person kör själv och det skulle därför vara moraliskt förkastligt att försena lanseringen på grund av rädsla för dålig publicitet eller affärsmässig kalkyl av rättsligt ansvar", skrev Elon Musk.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är bra att Tesla skickar ut Autopiloten redan på betastadiet.
Ja
133
122
Nej